GyomaAz MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport felfedezései iránt az érdeklődés továbbra is igen jelentős. Az akadémiai kutatói team társadalmi hasznosulását érzékletesen jelzi, hogy az elmúlt héten a kutatócsoport vezetője, Pálffy Géza ismét több előadással szerepelt határon innen és túl.

2019. március 12-én a gyomaendrődi Határ Győző Városi Könyvtárban, 2019. március 14-én pedig a Pozsony melletti Szenc városának múzeumában tartott előadást, miközben 2019. március 14-én és 15-én a helyi magyar iskolákban is bemutatta az elmúlt évek legfőbb szakmai újdonságait. A rendezvények meghívóit itt, itt és itt olvashatja, az előadásokról pedig a helyi nyomtatott sajtó híradásai mellett itt és itt tekinthető meg internetes beszámoló és képgaléria.

 

Intézetünk tudományos tanácsadója a gyomaendrődi könyvtárban és a szenci múzeumban elhangzott szakelőadásaiban (A Szent Korona tizenegy hazatérése [1205–1978]) elsősorban a Szent Korona kutatócsoport eddig megjelent, immár húsz kiadványát, valamint a tavaly év végén napvilágot látott nagysikerű tanulmánykötet (A Szent Korona hazatér) legfőbb tanulságait mutatta be a népes hallgatóságnak. A szenci Szenczi Molnár Albert Magyar Tannyelvű Gimnáziumban és Szakközépiskolában 2019. március 14-én, a Szenczi Molnár Albert Alapiskolában pedig 2019. március 15-én tartott népszerűsítő előadásai (Új felfedezések a magyar Szent Koronáról) ugyanakkor több száz, szórványban élő diákhoz jutatták el a legfontosabb tudományos újdonságokat. A referátumok a Szent Korona eddig ismeretlen fejezeteibe kalauzolták el a hallgatókat, elsősorban a következő kérdésekre keresve a választ: Mikor és hogyan keletkezett a Szent Korona legrégebbi hiteles ábrázolása? Mikor ferdülhetett el a korona keresztje? Hol található a legkorábbi Szent Koronás magyar országzászló (1618-ból)? Elfeledtük-e egy 17. századi dunántúli koronázóvárosunkat? A magyar koronázási jelvények nyomába eredve új megvilágításba kerültek nemzeti ereklyénk kalandjai. Összességében az előadássorozat kiváló alkalom volt a Szent Korona Kutatócsoport legfrissebb kutatási eredményeinek délkelet-magyarországi és felvidéki megismertetésére, valamint határon túli tudományos kapcsolatainak erősítésére.

 

Végül 2019. március 15-én nemzeti ünnepünk alkalmából a Szenczi Molnár Albert Alapiskolában Pálffy Géza nemcsak a helyi ünnepi műsort hallgathatta meg, hanem megtisztelő módon szónoka volt a szenci temetőben Kisfaludy István néptanító és nemzetőr főhadnagy síremlékénél szervezett megemlékezésnek. Beszédéről itt olvasható tudósítás.