ADFAz Akadémiai Dolgozók Fóruma A mi Akadémiánk címmel három részes videósorozatot készített a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatában folyó alapkutatások népszerűsítő bemutatására. Az első rész a Vácrátói Nemzeti Botanikus Kertben zajló vadméh-kutatásokba, a második a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban végzett antibiotikum-vizsgálatokba, végül a harmadik az MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport munkájába kalauzolja el az érdeklődőket. A Szent Korona kutatása című kisfilm itt tekinthető meg.

A kutatócsoportot bemutató, közel hat perces videóban a kutatói team létrehozását és jelentőségét annak vezetője, intézetünk tudományos tanácsadója, Pálffy Géza ismertette. Ezt követően intézetünk tudományos munkatársa, Tóth Gergely tudományos munkatárs Révay Péter koronaőr bővebb korona- és országtörténeti munkájának (De Monarchia et Sacra Corona Regni Hungariae… Frankfurt, 1659) idén elkészülő kritikai kiadásáról szólt. A Magyar Nemzeti Múzeum két szakmuzeológusa, Kiss Erika és Tóth Csaba ugyanakkor a kutatócsoport néhány jelentős műkincs-felfedezését ismertette: az első budai koronázásról, I. Ferenc 1792. évi szertartásáról származó, gyémántberakásos magyar királyi udvarmesteri pálcát, valamint az utolsó pozsonyi királykoronázásról (1830) fennmaradt királyi cipőt és arany felajánlási érmet. Végül az Eötvös Loránd Tudományegyetem történész doktorandusza, Maczó Ferenc a Lendület-kutatások keretében készült és már két kiadást megélt népszerűsítő monográfiáját prezentálta, amely az 1916 végi utolsó magyar uralkodókoronázás eddigi legteljesebb feldolgozása. A kisfilmben felhasználásra került a kutatói csapat nagysikerű koronafilmjének több jelenete is.

Az Akadémiai Dolgozók Fórumának újabb filmsorozata érzékletesen bizonyítja, hogy az MTA kutatóhálózata olyan nemzeti kincs, ahol társadalmilag kiemelten hasznosuló, nemzetközileg kiemelkedő kutatási projektek folynak.