EG„Édesse, küldd el nekem ide gyorskocsin Clavigot és Othellót” – egy 19. színész családi vállalkozása címmel Szalisznyó Lilla, a "Lendület" Családtörténeti Kutatócsoport tagja tollából jelent meg poszt a Családtörténetek című blogon. A Szegedi Tudományegyetem Magyar Irodalmi Tanszékének munkatársa Egressy Gábor levelezésének felhasználásával egy 19. századi “sztár” családjának hétköznapi életébe ad bepillantást. A teljes szöveg itt olvasható.

m6ir 1690kepp nagyÁrvák, mostohák és érzelmek. Konfliktusok a 18–19. századi parasztcsaládokban címmel Bálint Petra, a "Lendület" Családtörténeti Kutatócsoport tagja tollából jelent meg poszt a Családtörténetek című blogon. Az írás 18–19. századi Heves vármegyei büntetőperek alapján ad bepillantást a paraszti világban is gyakori mozaikcsaládok életébe, különös tekintettel a mostohagyerekek és mostohaszülők közötti konfliktusokra. A teljes szöveg itt olvasható.

GladysVér és arany. Egy magyar gróf és egy amerikai milliomos lány házassága címmel Orgona Angelika, a Magyar Nemzeti Múzeum történész muzeológusa tollából jelent meg poszt a "Lendület" Családtörténeti Kutatócsoport Családtörténetek című blogján. Az írás egy házasság történetén, illetve annak korabeli megítélésén keresztül mutatja be a párválasztás régi és új szempontjainak – szerelem, illetve anyagi és presztízsérdek –  ütközését a 20. század elején. A teljes szöveg itt olvasható.

Meghivo kerekasztal jpg 768x434A „Lendület” Családtörténeti Kutatócsoport és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Nőtörténeti Kutatóközpont közös szervezésében könyvbemutatóra és kerekasztal-beszélgetésre kerül sor az ELTE Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézet Szekfű Gyula Könyvtárában (Bp. 1088 Múzeum krt. 6–8.) 2019. december 12-én (csütörtökön) 17:00 órai kezdettel. A részletes program itt érhető el.

A "Lendület" Családtörténeti Kutatócsoport konferenciát hirdet testvérkapcsolatok témakörében, Budapestre, 2020. április 23–24-re, amellyel a magyarországi családtörténeti kutatások elhanyagolt területére irányítja a figyelmet. További részletek itt olvashatók.

refo500-logo