GladysVér és arany. Egy magyar gróf és egy amerikai milliomos lány házassága címmel Orgona Angelika, a Magyar Nemzeti Múzeum történész muzeológusa tollából jelent meg poszt a "Lendület" Családtörténeti Kutatócsoport Családtörténetek című blogján. Az írás egy házasság történetén, illetve annak korabeli megítélésén keresztül mutatja be a párválasztás régi és új szempontjainak – szerelem, illetve anyagi és presztízsérdek –  ütközését a 20. század elején. A teljes szöveg itt olvasható.

Meghivo kerekasztal jpg 768x434A „Lendület” Családtörténeti Kutatócsoport és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Nőtörténeti Kutatóközpont közös szervezésében könyvbemutatóra és kerekasztal-beszélgetésre kerül sor az ELTE Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézet Szekfű Gyula Könyvtárában (Bp. 1088 Múzeum krt. 6–8.) 2019. december 12-én (csütörtökön) 17:00 órai kezdettel. A részletes program itt érhető el.

A "Lendület" Családtörténeti Kutatócsoport konferenciát hirdet testvérkapcsolatok témakörében, Budapestre, 2020. április 23–24-re, amellyel a magyarországi családtörténeti kutatások elhanyagolt területére irányítja a figyelmet. További részletek itt olvashatók.

pressburg 1787Pozsonyi polgárok családi stratégiái a 18. században címmel Tóth Árpád, a Miskolci Egyetem docense tollából jelent meg poszt a "Lendület" Családtörténeti Kutatócsoport Családtörténetek című blogján. Az írás egy 18. századi pozsonyi polgárcsalád két generációjának életútját követi nyomon, bemutatja, mennyire szokványos tapasztalat lehetett mozaikcsaládban élni a kora újkorban, A teljes szöveg itt olvasható.

GyimesiE Gyermekszemmel borito 768x348"Lendület" Családtörténeti Kutatócsoport tagja, Gyimesi Emese, irodalomtörténész évek óta kutatja Szendrey Júlia kéziratos hagyatékát. Most megjelent kötete (Gyermekszemmel Szendrey Júlia családjában) jórészt publikálatlan források alapján közelít Szendrey Júlia családjának történetéhez. További részletek itt olvashatók.

refo500-logo