neumann vedoB1 kicsiMegjelent a „Lendület" Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoport tagja, Neumann Tibor a Registrum Proventuum Regni Hungariae – A Magyar Királyság kincstartójának számadáskönyve (1494–1495) című munkája. A kötet a Magyar Történelmi Emlékek – Okmánytárak-sorozat legújabb darabja. Ernuszt Zsigmond kincstartó számadáskönyve a középkori történelem egyik legjelentősebb forrása, elsősorban részletgazdagsága miatt. Az okmánytár két esztendő, a késő középkori Magyar Királyság politikai, gazdasági, társadalmi életébe nyújt bepillantást. A kötet tartalomjegyzéke itt tekinthető meg.

konferencia IV Bela kiralyrol 62019. augusztus 10-én rendezték meg Székesfehérváron a "Béla király, míg éltél...hű béke honolt" című konferenciát, amelyen a "Lendület" Középkori Magyar Gazdaságtörténeti Kutatócsoport több tagja is előadást tartott. A rendezvényről itt olvasható beszámoló.

Fehervar2019. augusztus 10-én (szombaton) Székesfehérváron, a Városházán (Székesfehérvár 8000 Dísz tér 1.) kerül sor a "Béla király, míg éltél...hű béke honolt" című konferenciára, amelyen a "Lendület" Középkori Magyar Gazdaságtörténeti Kutatócsoport több tagja is előadást tart. A részletes program itt olvasható.

Weisz Marvany borito 07 11 kivagat Az MTA BTK Történettudományi Intézetének "Lendület" Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoportja negyedik tanulmánykötetével jelentkezett. A Márvány, tárház, adomány. Gazdaságtörténeti tanulmányok a magyar középkorról című kötet Kádas István, Skorka Renáta és Weisz Boglárka szerkesztésében, intézetünk Magyar Történelmi Emlékek, Értekezések sorozatában jelent meg. A korábbi kötetekhez hasonlóan a több országból és különböző szakterületekről érkező szerzők a királyi hatalom és a városok gazdasági életben betöltött szerepét vizsgálták és legújabb kutatási eredményeiket osztják meg most az érdeklődőkkel. A kötet a Penna Könyvesboltban megvásárolható. A tanulmánykötet tartalomjegyzéke itt, előszava itt tekinthető meg.

Középkori gazdaságtörténet

refo500-logo