Nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását az akadémiai kutatóintézetek helyzetével kapcsolatosan számos intézmény, testület, szervezet határon innen és túl egyaránt, amit ezúton is nagyon köszönünk! A szolidaritási nyilatkozatok ide kattintva érhetőek el.

MIXTURA TEXTURALIS II. – Konferenciafelhívás

textil meghivo small Oldal 1

Intézetünk "Lendület" Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoportja és a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézet "Lendület" Mobilitás Kutatócsoport 2018. október 30–31-én Mixtura texturalis – Ember és textil a Kárpát-medencében II. címmel konferenciát szervez.

 

MIXTURA TEXTURALIS 2.

Szervezők: Kiss Viktória, Pásztókai-Szeőke Judit, Weisz Boglárka
Időpont: 2018. október 30–31.
Helyszín: Humán Tudományok Kutatóháza, 1097, Budapest, Tóth Kálmán utca 4.

Idén ősszel második alkalommal és a hagyományteremtés szándékával rendezzük meg a Mixtura texturalis – Ember és textil a Kárpát-medencében című tudományos konferenciát. Célunk a régészeti korok textilművességének, textil- és eszközleleteinek, textilalapú viseleti elemeinek, továbbá a korabeli emberi társadalmak textiljeinek készítésével, felhasználásával-fogyasztásával kapcsolatos nagyobb ívű (akár korszakokon is átívelő), komplexebb interpretációk bemutatásán túl egy olyan interdiszciplináris műhely létrehozása, melyben a különböző tudományterületek képviselői (pl. bölcsészek, természettudósok, restaurátorok stb.) közt aktív párbeszéd és együttműködés alakulhat ki.

Várjuk olyan előadók jelentkezését, akik max. 20 perces előadásukban, illetve 5 perces poszterükkel (ez utóbbi esetében egy-egy lelet vagy lelőhely ismertetésével) a múltbéli textilek készítésének, felhasználásának sokrétűségét, annak gazdasági, társadalmi stb. aspektusait mutatják be más tudományterületek képviselői számára is érthető, követhető tudományos stílusban.

A tervezett előadások illetve poszterek max. 400 szavas kivonatát kérjük a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ÉS a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címek MINDEGYIKÉRE elküldeni 2018. augusztus 30-ig!

Középkori gazdaságtörténet

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata