M5 Ez itt a kerdes 2019Jan17A MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport új kiadványai (a korona hazatéréseiről és amerikai kalandjáról, az 1916. évi koronázásról) és nyolcnyelvű koronafilmje az elmúlt napokban a hazai média érdeklődésének középpontjába kerültek. 2019. január 17-én a Kutatócsoport tagjai az M5 Ez itt a kérdés...  című 45 perces élőadásában szerepeltek.

MonostroiTibor cambridgei eloadasa kozbenAz MTA BTK TTI "Lendület” Szent Korona Kutatócsoport tagja, Monostori Tibor 2019. január 8–9-én rész vett és előadást tartott azon a nagyszabású, Monarchy and Modernity since 1500 című konferencián, melyet az Egyesült Királyságban található Cambridge-i Egyetem rendezett, és amelyen több kontinensről, összesen 34 országból több mint százan vettek részt. Kollégánk angol nyelvű előadása mellett a tanácskozás három paneljét vezette. A konferencia programja itt tekinthető meg.

BaranyK PalffyGKoronafilm8nyelvuDVD 2018Bárány Krisztián és Bárány Dániel rendezésében a FilmEver Stúdió még 2016-ban ismeretterjesztő filmet készített a Pálffy Géza tudományos tanácsadó vezette MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport legfontosabb felfedezéseiről. A kiemelkedő nemzetközi érdeklődésre tekintettel megjelent a koronafilm díszdobozos, nyolcnyelvű DVD-kiadása. Az alkotás magyar és német szinkronnal, valamint angol, spanyol, orosz, szlovák, román és horvát feliratozással készült. A kiadványnak köszönhetően az akadémiai kutatócsoport eredményei mind a nemzetközi tudományosság, mind a határon túli nagyközönség számára megismerhetővé válnak. A film előzetese itt tekinthető meg.

Korona 20192019. január 22-én (kedden) 10:00 órai kezdettel kerül sor a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Nagytermében (Bp. 1051 Széchenyi István tér 9., II. em.) a magyar kultúra napja alkalmából a Szent Korona Év eredményei, a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport legújabb kiadványainak bemutatójára. A helyszínen a kutatócsoport újabb és régi kiadványai kedvezményes áron megvásárolhatóak lesznek. A meghívó a részletes programmal itt látható.

Kor2019 elején a Pálffy Géza vezette MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport eredményei a médiában ismét jelentős figyelmet kaptak. 2019. január 3-án este a Hatoscsatorna TV Hír-Érték című műsorában kollégánk közel félórás riportban számolt be a Szent Korona hazatéréséseit bemutató új tanulmánykötetről, 2019. január 4-én délelőtt a Duna World csatorna Mindenki Akadémiája című ismeretterjesztő sorozatában vetítették a kutatócsoport-vezető előadását (A Szent Korona titkai címmel). Végül 2019. január 6-án vasárnap este 19:20-kor az M5 csatornán ismét látható lesz a koronafilm, amelynek beharangozója itt tekinthető meg.

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata