KoronafilmA kialakult járványhelyzetre tekintettel a BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport és a FilmEver Stúdió online oktatási célra felajánlotta az Oktatási Hivatalnak a magyar Szent Koronáról szóló ismeretterjesztő filmet (A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában), amely a kutatói team legfőbb felfedezéseit népszerűsítő módon, modern technikai eszközök segítségével mutatja be. A Bárány Krisztián és Bárány Dániel rendezésében 2016-ban készült 65 perces alkotás az alábbi linken érhető el.

Utols hazatrsA Debreceni Mozgóképkultúra Alapítvány Vojtkó Ferenc rendezésében 50 perces dokumentumfilmet készített a Szent Korona Amerikából történt 1978. évi hazatéréséről és második világháború alatti hányattatásairól. Az alkotás szakmai tanácsadója Glant Tibor történész, a Debreceni Egyetem docense, A Szent Korona amerikai kalandja és hazatérése című könyv szerzője volt. A filmben több ízben megszólal Intézetünk tudományos tanácsadója, a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője, Pálffy Géza és jelenleg Amerikában tanító kollégánk, intézetünk tudományos tanácsadója, az Indiana University professzora, Borhi László is. A teljes film itt tekinthető meg.

MaczoFerenc beszel a kutatcsoportl s a filmrl2020. február 14-én a Balassi Intézet Kairói Magyar Kulturális Tanácsosi Hivatala szervezésében a kairói Kopt Ortodox Kulturális Központban került sor a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport 65 perces koronafilmjének angol feliratos, egyiptomi premierjére. Az épület gyönyörű dísztermében a kutatói teamet az utolsó (1916 végi) királykoronázás két kiadást megélt monográfiájának írója, Maczó Ferenc képviselte. Az eseményt Anba Ermia kopt püspök, a központ igazgatója, a kairói magyar és cseh nagykövet, Kveck Péter és Jan Fulík mellett megtisztelte jelenlétével a híres jezsuita szerzetes, Henri Boulad atya is.

24hu 2020Febr1 Sopron1681A világon jelenleg egyetlen példányban ismert, az 1681 végi soproni királyné-koronázásról tudósító nyomtatvány került 2020 januárjában az Országos Széchényi Könyvtárba. A különleges röplap kapcsán kérdezte a 24.hu hírportál Intézetünk tudományos tanácsadóját és a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetőjét, Pálffy Gézát, a magyar királynék koronázásának szokásairól és az 1681. decemberi eseményről. Bihari Dániel írása itt olvasható.

Zrinyi elias fit 640x10000Az Országgyűlés tavaly decemberi döntése alapján 2020-at Zrínyi Miklós-emlékévvé nyilvánította. Ennek kapcsán kérdezte a 400 éve született magyar–horvát nagyúr pályájáról a Magyar Tudományos Akadémia honlapja intézetünk tudományos tanácsadóját, a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetőjét, Pálffy Gézát. Kollégánk tanulmánya az elmúlt évtizedek friss kutatásai alapján jelentős mértékben árnyalja és újraértékeli a politikus, katona és költő-író Zrínyiről kialakult korábbi képünket. A Nagy Béla térképeivel gazdagított írás itt olvasható.

Közelgő eseményeink

Nincsenek események

refo500-logo