Nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását az akadémiai kutatóintézetek helyzetével kapcsolatosan számos intézmény, testület, szervezet határon innen és túl egyaránt, amit ezúton is nagyon köszönünk! A szolidaritási nyilatkozatok ide kattintva érhetőek el.

MTiA „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport tagja, Monostori Tibor új könyve a napokban látott napvilágot Spanyolországban. A Diego Saavedra Fajardo and the Myth of Ingenious Habsburg Diplomacy: A New Political Biography and Sourcebook (1637–1646) című, 360 oldalas kötet elsősorban az európai, spanyol és osztrák politika-, eszme-, diplomácia- és irodalomtörténet számára hoz nemzetközileg is jelentős újdonságokat. A monográfia tartalomjegyzéke, előszava, bevezetője és névmutatója itt olvasható.

cimlap szent k b fill 318x213Az Akadémiai Dolgozók Fóruma A mi Akadémiánk címmel három részes videósorozatot készített a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatában folyó alapkutatások népszerűsítő bemutatására. Az első rész a Vácrátói Nemzeti Botanikus Kertben zajló vadméh-kutatásokba, a második a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban végzett antibiotikum-vizsgálatokba, végül a harmadik az MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport munkájába kalauzolja el az érdeklődőket.

PalffyGezavalBanhidyVajk beszelgetett EsztegrombanAz MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport munkája iránt az érdeklődés továbbra is töretlen. A kutatócsoport vezetője, Pálffy Géza 2019 májusában ismét több előadásban mutatta be az elmúlt esztendők legfontosabb szakmai felfedezéseit. 2019. május 13-án az esztergomi Helischer József Város Könyvtárban pályájáról és a magyar korona kutatásának újdonságairól Bánhidy Vajk kérdezte. 2019. május 31-én és június 1-én pedig a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban előbb a Szent Korona, majd Trianon törökkori gyökerei volt a téma. Az esztergomi előadás teljes terjedelmében itt tekinthető meg, képgaléria pedig itt látható.

SzentKoronaVetelkedo 2019Maj18 096Az Oktatási Hivatal „Hozz rá víg esztendőt...” A Szent Korona és a magyar királyi koronázási jelvények címmel háromfordulós középiskolai vetélkedőt hirdetett a magyarországi és a Kárpát-medence államaiban működő, magyar nyelven oktató középiskolák 9–11. évfolyamos tanulói részére. A versenyre jelentkezett több mint 800 diákból végül 11 (köztük három határon túli) szerepelt a 2019. május 18-án, a Budapesti Történeti Múzeum lovagtermében megtartott döntőben, amelynek zsűrielnöke intézetünk tudományos tanácsadója, a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője, Pálffy Géza volt.

ADFAz Akadémiai Dolgozók Fóruma A mi Akadémiánk címmel három részes videósorozatot készített a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatában folyó alapkutatások népszerűsítő bemutatására. Az első rész a Vácrátói Nemzeti Botanikus Kertben zajló vadméh-kutatásokba, a második a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban végzett antibiotikum-vizsgálatokba, végül a harmadik az MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport munkájába kalauzolja el az érdeklődőket. A Szent Korona kutatása című kisfilm itt tekinthető meg.

Közelgő eseményeink

Nincsenek események

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata