01A hrom magyar elad2016. október 6-tól 8-ig a lengyel főváros egyik legreprezentatívabb épületében, a varsói Királyi Palotában nagyszabású nemzetközi udvar- és ceremóniatörténeti konferenciát rendeztek mintegy tucatnyi ország tudósainak részvételével. A Rituals of Power. The Ceremonies of Courts and States from the Late Medieval Period to the Modern Era című tanácskozáson intézetünket Kármán Gábor tudományos munkatárs és Pálffy Géza. a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője képviselték. A tanácskozás részletes meghívója itt olvasható.

02Krmn Gbor a vita kzbenKármán Gábornak az első napon tartott előadása (Not the Ruler, but the Land: Estates as Corporations in the Early Seventeenth-Century Ceremonial Order) egy kivételes történeti szituációhoz kötődő kivételes ceremoniális kérdéseket elemzett: a morva, a sziléziai, az alsó-és a felső-ausztriai rendi követségek közötti vitát az 1620 nyári besztercebányai országgyűlésen arról, melyiküket illeti az elsőbbség a magyar diéta különböző ceremoniális eseményein. A referátum érzékletesen illusztrálta, milyen nehézségekkel kellett megküzdeni egy rendi dominanciájú (végül kudarcot vallott) konföderációs államszövetség kialakulásának legelső fázisaiban a diplomáciai ceremóniák sajátos világában.

03PlffyGza elads kzbenPálffy Géza a tanácskozás második napján tartott előadásában (Funerals and Coronations: Dynastic Heraldic Representation in Central Europe from the 15th to the 17th Century) egy a nemzetközi kutatás által ez ideig kevéssé vizsgált témakört, Közép-Európa legmeghatározóbb dinasztiái (a Luxemburgiak, a Jagellók, a Habsburgok és Hunyadi Mátyás) címerreprezentációját mutatta be a 15–17. századi uralkodótemetések, koronázások és udvari ünnepségek alkalmával. Prezentációjában a különböző dinasztiák címer- és zászlóhasználatát, az uralkodóházak ezekkel folytatott tényleges és szimbolikus politikai-hatalmi kommunikációját mutatta be, többek között olyan kérdésekre keresve választ, mint például mely ceremóniák keretén belül és mikor jelentek meg a dinasztiák által reprezentációs célból használt heraldikai szimbólumok, illetve ezek milyen módon reprezentálták a közép-európai összetett monarchiák különböző területeit. Referátuma végén a téma interdiszciplináris kutatási lehetőségeire is felhívta a figyelmet, több még publikálatlan felfedezésével ismertetve meg a hallgatóságot.

04Sashalmi Endre eladst tartA konferencián rajtuk kívül Magyarországot még a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára, Sashalmi Endre képviselte. A második napon tartott, Communicating Legitimacy by Distributing Coronation Coins: Case Studies in the Iconography of Power in Eighteenth-Century England and Russia című izgalmas, összehasonlító jellegű referátuma a 18. századi angol és orosz uralkodókoronázásokra készült koronázási érmek ikonográfiájába, illetve az ezekkel összefüggő uralkodói propagandába és legitimációs törekvésekbe kalauzolta el a népes hallgatóságot.

A workshop bevezető nagyelőadását az összehasonlító dinasztia- és udvarkutatás egyik legnagyobb alakja, a Leideni Egyetem professzora, Jeroen Duindam tartotta Rituals and Royalty: a global perspective címmel, aki néhány esztendővel ezelőtt intézetünket is megtisztelte már egy udvartörténeti referátummal.