Maczó B1 kicsiAz utolsó magyar uralkodókoronázás centenáriuma alkalmából Az utolsó magyar királykoronázás. IV. Károly király és Zita királyné koronázási ünnepsége Budapesten 1916. december végén címmel önálló monográfia jelent meg Maczó Ferenc tollából. A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet „Lendület” Szent Korona Kutatócsoportja tudományos feltáró munkája keretében készült összefoglalás a legújabb hazai és külföldi levéltári kutatások alapján, de olvasmányos stílusban és páratlanul gazdag képanyag segítségével mutatja be az ünnepségsorozat eseményeit.


A közel kétszáz színes és fekete-fehér illusztrációval díszített kötet részletesen feltérképezi, miért volt létfontosságú magyar szempontból az első világháború közepette a királykoronázás megszervezése. A kismonográfiából megismerhetjük a Mátyás-templomban és a budai várban tartott egyházi és világi ceremónia előkészületeit és lefolyását éppúgy, mint különleges kulisszatitkait és fennmaradt tárgyi emlékeit. A könyvben érzékletesen bontakoznak ki annak körülményei, hogy a magyar nemzetépítés jegyében az ünnepségek szervezői miként tették különféle reprezentációs eszközökkel hangsúlyossá a szakrális és állami ceremónia magyaros jellegét. Végül a kötet kiemelt figyelmet szentel annak is, hogy a harmadik háborús esztendőben, 1916 végén az emberek számára milyen üzenetet hordozott a koronázási ünnepség. E könyv mindenkinek ajánlható, aki érdeklődik az utolsó magyar király, Boldog IV. Károly és felesége, Zita királyné élete, a magyar uralkodókoronázások és a Szent Korona, s nem utolsósorban az első világháború története és a 20. századi Magyarország sorsfordulói iránt.


A kötet ára 2500 Ft. Megvásárolható közvetlenül a kiadótól, az MTA BTK Történettudományi Intézetben (Bp. 1014 Úri u. 53., I. emelet 57., munkanapokon 9.00–12.00 óráig) és az MTA BTK Penna Bölcsész Könyvesboltban (1053 Budapest, Magyar u. 40., munkanapokon 13 és 17 óra között, tel.: 06 30 203 1769, e-mail: ) vagy megrendelhető a e-mail-címen, illetve a 224–6700/624, 626-os telefonszámon. A kötetet a kiadón kívül partnereinknél vásárolhatja meg.