A „Lendület" Szent Korona Kutatócsoport sikerei határon innen és túl

VeszpremiFilmbemutato2017jan18aAz intézetünk tudományos tanácsadója, Pálffy Géza vezette MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport elmúlt évekbeli tudományos felfedezéseiről 2016-ban Bárány Krisztián és Bárány Dániel rendezésében a FilmLab Bt. nagyszabású ismeretterjesztő filmet készített. A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című, 65 perces alkotást az elmúlt két hétben határon innen és túl öt városban (Bécs, Budapest, Fonyód, Tapolca és Veszprém) nagy sikerrel mutatták be.

A bécsi Collegium Hungaricumbeli vetítést az előző nap estéjén, 2017. január 25-én a kutatócsoport legfrissebb kiadványainak bemutatója előzte meg, miközben a vetítést minden helyszínen jelentős érdeklődés közepette zajló pódiumbeszélgetés kísérte. A rendezvényeknek köszönhetően a bölcsészkutatások eredményei széles körben juthattak el a nagyközönséghez.

2017. január 17-én Tapolcán a Városi Moziban Bárány Krisztián filmrendezővel, Décsey Sándor városi könyvtárigazgatóval és Pálffy Gézával Hangodi László muzeológus beszélgetett. Veszprém város új büszkeségében, a Hangvillában a január 18-i rendezvény a Veszprémi Akadémiai Bizottság társrendezésében zajlott, itt Fenyvesi Ottó író-költő moderálta a több mint 400 néző előtt zajló izgalmas eszmecserét. Január 20-án a Fonyódi Kulturális Központban intézetünk tudományos munkatársa, Katona Csaba vezette a beszélgetést, amelyen Bárány Krisztián mellett a filmben Perényi Péter koronaőrt alakító Lazók Mátyás színművész is részt vett. A Magyar Kultúra Napján, január 22-én a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében láthatták az érdeklődők a koronafilmet és hallgathatták meg az alkotók beszámolóit és a film kulisszatitkait. Végül Bécsben mind a könyv-, mind a filmbemutatót a kutatócsoport tagja és a Bécsi Magyar Történeti Intézet igazgatója, ifj. Bertényi Iván vezette, aki a film elkészítésében is meghatározó szerepet vállalt. Rajta és a kutatócsoport vezetőjén kívül a könyvek prezentálásában részt vett még szerzőként Tóth Gergely és Maczó Ferenc is. Előbbi kollégánk új monográfiáját a protestáns történetírás Szent Korona- és Szent István képéről a kutatócsoport munkatársa, Soós István, az utóbbi kötetét pedig az 1916 végi utolsó magyar királykoronázásról Bertényi Iván mutatta be.

A filmbemutatókról szépszámú előzetes és számos igen pozitív visszhangú tudósítás jelent meg a nyomtatott sajtóban, az interneten és a helyi televíziókban egyaránt. A teljesség igénye nélkül tapolcai vetítésről itt és itt, a veszprémiről – amelyet másnap, január 19-én ugyancsak élénk érdeklődés mellett a Padányi Katolikus Iskolában Pálffy Géza korona-előadása követett a KÉSZ Veszprémi Csoportjának szervezésében – pedig itt és itt tekinthet meg tudósítást. A fonyódi vetítésnek a Fonyód TV részletes bemutatót szánt, amely itt nézhető meg (17:33-tól). A Nemzeti Múzeum, valamint a bécsi könyvbemutató és filmvetítés beharangozóját itt, itt és itt olvashatja. A tapolcai vetítésről itt, a veszprémiről pedig itt láthat további képgalériát. A film következő vetítésére január 31-én Gyulán kerül sor, de várható pozsonyi, erdélyi, sőt amerikai bemutatója is.

2016 decemberében a koronafilm DVD-n is megjelent, ára 2500 Ft. Megvásárolható közvetlenül a kiadótól, az MTA BTK Történettudományi Intézetben (Bp. 1097 Tóth Kálmán u. 4. B épület 4. emelet, munkanapokon 9.00–12.00 óráig) és az MTA BTK Penna Bölcsész Könyvesboltban (1053 Budapest, Magyar u. 40., munkanapokon 13 és 17 óra között, tel.: 06 30 203 1769, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vagy megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, illetve a 224–6700/624, 626-os telefonszámon. A DVD-t a kiadón kívül partnereinknél vásárolhatja meg.

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata