Kiállítás Erdélyben a magyar koronázási érmekről

A Szent Korona masolata a kiallitas egyik ekessegeAz intézetünk tudományos tanácsadója, Pálffy Géza vezette „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport munkája eredményeként a napokban nagyszabású kiállítás nyílt Kolozsvárott az 1508 és 1916 között tartott magyar uralkodókoronázásokra kibocsátott koronázási érmekről és zsetonokról. A kolozsvári Erdélyi Nemzeti Történelmi Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum közös rendezésében készült kiállításon számos egyéb különleges koronázási kincs mellett 2018. január végéig román feliratozással a kutatócsoport koronafilmje is megtekinthető. A 2017. november 24-én megnyílt kiállítás meghívója itt, a megnyitóról az Erdélyi Magyar Televízió felvétele pedig itt tekinthető meg.

A kiallitason roman feliratokkal a koronafilm is megtekinthetoKolozsváron a két múzeum gyűjteményéből nem csupán a magyar király- és királyné-koronázásokra a 16–20. században készült érmek és zsetonok kerültek bemutatásra. A kiállítás fényét emeli a Szent Koronáról készült nemesmásolat, valamint Pálffy Károly Jeromos magyar királyi udvarmester pálcája, amellyel I. Ferenc király 1792. évi szertartásának, azaz az első budai koronázásnak a ceremóniáját dirigálta. A kiállítótérben folyamatos vetítésben látható A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című 65 perces koronafilm román nyelvű feliratozással (László Noémi költő és műfordító és intézetünk tudományos munkatársa, Jakó Klára fordításában), továbbá az Országgyűlés Hivatala jóvoltából egy a Szent Koronáról készült, rövidebb animációs film is.

A kiallitast jelentos mediaerdeklodes kserte Toth Csaba eppen az egyik televizionak nyilatkozikA Coronatus in regem Hungariae... Medaliile de încoronare ale regilor Ungariei/A magyar uralkodókoronázások érmei című kiállítás felépítésében követi a korábbi pozsonyi és körmöcbányai tárlatok tematikáját, de annál jóval bővebb anyaggal. Míg a szlovákiai helyszíneken megrendezett kiállításokon „csupán” az 1563 és 1830 közötti pozsonyi koronázások numizmatikai emlékei kerültek bemutatásra, Kolozsváron a székesfehérvári, pozsonyi, soproni és buda(pest)i ceremóniák érmeit is megnézheti a látogató, azaz a magyar történelem teljes újabb kori koronázásairól képet alkothat. A kiállítás megrendezésében a „Lendület” Kutatócsoport két munkatársa, Soltész Ferenc Gábor és Tóth Csaba numizmatikusok mellett Alföldy-Gazdac Ágnes kolozsvári régész-numizmatikus is részt vett, munkájukat jelentős mértékben segítette Mitu Melinda történész, a múzeum korábbi igazgatóhelyettese is.

PalffyKarolyJeromos kiralyi udvarmester 1792 evi palcaja is eljutott KolozsvarraA kiállítás a múzeum főépületében (Strada Constantin Daicoviciu / Bástya utca 2.) kapott helyet, ahol kétnyelvű (román és magyar) tablók és tárgyfeliratok tájékoztatják a látogatókat a magyar király- és királyné-koronázások közel 300 különféle érméről. Ezek fele-fele részben a Magyar Nemzeti Múzeum és az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum gyűjteményéből származnak, illetve négy darabot egy budapesti magángyűjteményből szállítottak a Kincses városba. Külön kiemelendő, hogy a kolozsvári múzeum impozáns numizmatikai gyűjteménye (amely egykor az erdélyi magyar közösség kiemelkedő tagjainak adományaiból állt össze és lett az Erdélyi Múzeum-Egyesület egyik fontos értéke) még közép-európai vonatkozásban is kiemelkedőnek tartható.

A kiállítás ünnepélyes megnyitására 2017. november 24-én délután került sor, a köszöntőt a múzeum régész igazgatója, Marcu Felix-Florin tartotta, majd beszédet mondott Mile Lajos kolozsvári főkonzul. A kiállítás létrejöttének körülményeiről Tóth Csaba beszélt, a felépítését Alföldy-Gazdac Ágnes ismertette a megnyitón szép számban megjelentek érdeklődőknek. A rendezvényen bemutatásra került a kétnyelvű, igen reprezentatív kiállítási katalógus is, amely a szokásoktól eltérően nem a megnyitót követően, hanem azt közel két évvel megelőzően, már 2015-ben megjelent, amikor először merült fel a kiállítás létrehozása. A nemzetközi együttműködés keretében létrejött kiállítás két hónapig, 2018. január 24-ig tekinthető meg. A megnyitóról és a kiállítással kapcsolatos különféle reakciókról (a teljesség igénye nélkül) itt, itt, itt, itt, itt és itt olvashat beszámolókat.

A kutatócsoport teljességre törekvő, magyar nyelvű koronázási éremkatalógusa 2016 végén jelent meg és még kapható. A kötet ára 9990 Ft. Megvásárolható, megrendelhető közvetlenül a kiadótól, az MTA BTK Történettudományi Intézetben (Humán Tudományok Kutatóháza, Bp. 1097 Tóth Kálmán utca 4. B 4/44. szoba; e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) és az MTA BTK Penna Bölcsész Könyvesboltban (Bp. 1053 Magyar u. 40., munkanapokon 13:00 és 17:00 óra között, tel.: 06 30 203 1769, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.). A kötetet a kiadón kívül partnereinknél vásárolhatja meg. A jelentős nemzetközi érdeklődésre tekintettel előkészületben van a kiadvány angol és szlovák nyelvű változata is.

 

Közelgő eseményeink

Nincsenek események

refo500-logo