Nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását az akadémiai kutatóintézetek helyzetével kapcsolatosan számos intézmény, testület, szervezet határon innen és túl egyaránt, amit ezúton is nagyon köszönünk! A szolidaritási nyilatkozatok ide kattintva érhetőek el.

Tóth Ferenc könyvbemutatója a bécsi Haus-, Hof- und Staatsarchivban

DSC 08062018. május 2-án este került sor az Österreichisches Staatsarchiv Haus-, Hof- und Staatsarchivban a Tóth Ferenc, intézetünk tudományos tanácsadója által szerkesztett, közelmúltban megjelent forráskiadás, a Lotaringiai V. Károly herceg hadjáratait tartalmazó napló bemutatójára és az ehhez kapcsolódó tudományos előadásokra.

A megjelent érdeklődőket Thomas Just, a levéltár igazgatója és Bertényi Iván, a Bécsi Magyar Történeti Intézet igazgatója, intézetünk tudományos főmunkatársa köszöntötte, majd ezután Oross András, bécsi magyar levéltári delegátus tartott egy rövid bevezetőt. Ezt követően Renate Zedinger, a Lotaringiai-ház osztrák történeti kapcsolatainak kiváló szakértője beszélt a herceg személyiségéről és életének meghatározó eseményeiről. Végezetül Tóth Ferenc tartott rövid előadást Károly herceg törökellenes magyarországi háborúkban játszott szerepéről és a forráskutatás legújabb eredményeiről.  A meghívó itt tekinthető meg.

 

Közelgő eseményeink

Nincsenek események

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata