Nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását az akadémiai kutatóintézetek helyzetével kapcsolatosan számos intézmény, testület, szervezet határon innen és túl egyaránt, amit ezúton is nagyon köszönünk! A szolidaritási nyilatkozatok ide kattintva érhetőek el.

Koronázás-konferencia Pozsonyban

Pozsony 2018 Meghivo 012018. június 25-én Pozsony városának szervezésében és rokon intézetünkkel, a Szlovák Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetével együttműködésben nemzetközi koronázás-konferenciát tartottak Pozsonyban, a Prímási palota Tükörtermében. A Pozsonyi Koronázási Ünnepségek idei rendezvénysorozatának keretében megtartott, barátságos hangulatú tanácskozáson az MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoportját Gödölle Mátyás történész–művészettörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa és kollégánk, Soós István képviselték. A konferencia meghívója itt tekinthető meg. 

Soos Istvan eloadast tartA Bratislavské korunovácie v kontexte Európy című rendezvényen Soós István előadásában egyrészt az 1830. évi utolsó pozsonyi magyar királykoronázás politikai előzményeit és összefüggéseit, másrészt a ceremónia előkészületeit ismertette meg a hallgatósággal, de kitért a koronázási ünnepség korabeli társadalmi visszhangjára is.

Godolle Matyas eloadas kozbenGödölle Mátyás a koronázás egyes eseményeit mutatta be egykorú gazdag képi ábrázolásának és megjelenítéseinek a tükrében a jelenlévők élénk érdeklődésétől kísérve. A konferencia – a 2017. júniusi pozsonyi tanácskozás és a Kutatócsoport szlovák nyelvű kiadványának különleges folytatásaként – kiváló alkalom volt a Lendület kutatói team legfrissebb tudományos eredményeinek szlovákiai megismertetésére és nemzetközi kapcsolatainak erősítésére.

Közelgő eseményeink

Nincsenek események

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata