Nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását az akadémiai kutatóintézetek helyzetével kapcsolatosan számos intézmény, testület, szervezet határon innen és túl egyaránt, amit ezúton is nagyon köszönünk! A szolidaritási nyilatkozatok ide kattintva érhetőek el.

TorockA "Lendület" Trianon 100 Kutatócsoport vezetője, Ablonczy Balázs tudományos főmunkatárs és a kutatócsoport tagja, Zahorán Csaba tudományos munkatárs a Sapientia–EMTE Európai Tanulmányok Tanszék, az ELTE – ÁJK Politikatudományi Intézet és a POLITEIA Romániai Magyar Politikatudományi Egyesület által szervezett XVIII. Torockói Diáktáboron vettek részt, ahol 2019. július 5-én előadást tartottak. További részletek itt olvashatóak.

gomba2019. július 20-án a Gombaszögi Nyári Tábor vendége volt intézetünk tudományos főmunkatársa, a "Lendület" Trianon 100 Kutatócsoport vezetője, Ablonczy Balázs, aki Langschadl Mátyással beszélgetett az első világháború végéről és következményeiről. További részletek itt olvashatóak, illetve az Ablonczy Balázzsal készített interjú itt található.

Trianon 100A "Lendület" Trianon 100 Kutatócsoport, együttműködésben az adatbázis összeállítójával, Dékány Istvánnal, a Trianoni árvák című könyv szerzőjével és a Noran Libro kiadóval, egy több mint 15 000 névből álló adatbázist publikál. Ez nem csak az 1918 és 1928 között Magyarországra érkezett menekültek neveit, de a korábbi lakóhelyüket, foglalkozásukat és a Magyarországra érkezésük helyét is kereshető formában tárja a nagyközönség elé. Természetesen ez a 15 ezer családfő a sokszázezer trianoni menekültnek csak töredéke, de fontos lépés a történeti múlt megismerésében. Az adatbázis itt érhető el, további részletek itt olvashatóak, az adatbázisról készült rövid ismertető film itt tekinthető meg.

body konyv fit 280x10000A Magyar Tudományos Akadémia honlapján jelent meg ismertető a "Lendület" Trianon 100 Kutatócsoport kutatásai nyomán elkészült, a Magyar Történelmi Emlékek – Értekezések – Trianon-dokumentumok és -tanulmányok című sorozat második darabjaként napvilágot látott Háborúból békébe: a magyar társadalom 1918 után című kötetről. A teljes szöveg itt érhető el.

Science2018. december 13-án került sor a Budapest Science Meetup újabb rendezvényére a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Informácós Központjában. Az egyik előadást Révész Tamás, a "Lendület" Trianon 100 Kutatócsoport kutatója tartotta Hadsereg és felbomlás 19181919-ben. Hogyan viselkedtek a katonák az első világháború vége után? címmel. Az erről készült videó itt tekinthető meg.

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata