P1120114A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) és intézetünk szervezésében működő Clio Filmklub 2016. december 9-i vetítésén Kósa Ferenc 1970-ben bemutatott Ítélet című filmjét mutattuk be. Szakértőink ezúttal C. Tóth Norbert, a Magyar Medievisztikai Kutatócsoport tudományos főmunkatársa, csoportvezető-helyettese és Deák-Sárosi László voltak.

 

A vetítés után a közönség kérdező kedve felélénkült: néhány jelenet: az összeláncolt favágók, a papírt evő felkelők és egyes szereplők kosztümje adta az apropót a beszélgetés vitaindítójához. Ezért elsőként a film történelmi hitelességével kapcsolatban tettek fel kérdéseket. C. Tóth Norberttől megtudtuk, hogy több ponton is helyreigazításra szorul a film, a történelmi kutatások szerint nem Dózsa vezette a keresztesnek felszentelt felkelőket Budáról. A pápai bulla ismertetése sem volt megfelelő a filmben, valamint a filmben említett 80 000 főnyi létszám is túlzó adat. 

A MaNDA helyzete a jövőben megváltozik. Az intézet nem folytatja tovább az eddig folytatott tevékenységét. Erre is érkezett kérdés a közönség soraiból. Deák-Sárosi Lászlótól megtudtuk, hogy az átszervezés folyamatban van. Sajnos ezért a vetítések nem folytatódnak 2017-től.