Megjelent a Világtörténet 2023. évi második száma, amelynek tematikus blokkját azon előadások írott változatai alkotják, amelyek 2022 októberében hangzottak el a HUN-REN BTK Történettudományi Intézet Az Anjou-kori Magyar Királyság külkapcsolatai címmel megrendezett műhelykonferenciáján. A lapszám szerkesztője Csákó Judit.

vt 2023 cimlap

Azt, hogy a 14. századi magyar állam külkapcsolatainak tanulmányozása színes és sokoldalú vizsgálati lehetőségeket rejt magában, az összeállítás írásainak szerteágazó témái is kiválóan bizonyítják. Hadtörténeti megközelítést alkalmaz tanulmányában Bárány Attila, aki elsősorban a nápolyi vagy a velencei hadszínterekkel kapcsolatos esetekkel illusztrálva széles körű áttekintést nyújt Nagy Lajos hadseregéről. Skorka Renáta írásának középpontjában egyetlen esemény, az 1356. évi királytalálkozó áll, a tanulmány azonban nem csupán a tárgyalások menetéhez szolgáltat adalékokat, hanem áttekinti azt a három korszakot, amely I. Lajosnak a szomszédos dinasztiákhoz fűződő külpolitikai kapcsolataiban kimutatható. B. Halász Éva a király itineráriuma alapján I. Lajos 1364. évi lehetséges külföldi utazásait tanulmányozza. Csákó Judit két padovai elbeszélés – Nicoletto D’Alessio és Galeazzo Gatari krónikái – nyomán arra a kérdésre keresi a választ, hogyan világítják meg az olasz nyelvű beszámolók Padova urának, Francesco da Carrarának a magyar királlyal való szövetségét az úgynevezett határháború (1372–1373) időszakában. A folyóiratszám Anjou-blokkját két további, középkori témakörben született írás követi. Gál Judit az 1244-ben a spalatói érseki méltóságra emelkedő és egyúttal a comesi hivatalt is betöltő Csák Ugrin pályáját dolgozza fel; Vásáry István az óorosz irodalom egyik sajátságos művével foglalkozik írásában, jelesül a Péter Arany Horda-i királyi herceget és családját középpontba állító elbeszélés történeti-filológiai vetületeit tárgyalja.

borító itt látható, a tartalomjegyzék itt, a bevezető pedig itt olvasható. A folyóirat ára 800 Ft, vásárlással, megrendeléssel és előfizetéssel kapcsolatos információk itt találhatók.