+36 1 224 6755    tti.titkarsag@btk.mta.hu

1712borAz 1712. évi pozsonyi országgyűlés és magyar királykoronázás 300. évfordulójára Az 1712. évi pozsonyi diéta egy ciszterci szerzetes szemével címmel új kötet látott napvilágot. A Forgó András szerkesztésében megjelent tanulmány- és dokumentumkötet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának hallgatóiból és oktatójából alakult alkotócsoport munkája, amelyben a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont „Lendület” Szent Korona Kutatócsoportjának munkatársai is szerepet vállaltak. A könyv tartalomjegyzéke itt olvasható.

A kötet két nagyobb részre osztható: két tanulmányra és a dokumentumtárra. A közzétett országgyűlési magánnapló a két bevezető tanulmány egyik legfőbb forrásaként szolgált. Forgó András Az egyházi rend a szatmári megegyezés utáni országos politikában címmel – Hermann Engelbert ciszterci szerzetes feljegyzései és más források felhasználásával – az 1712. évi diéta főbb történéseit mutatja be, részletesen vizsgálva az egyházi rend szerepét az országos politikában. Hende Fanni, a Lendület Kutatócsoport tagja Ad dignitatem regiam sublevetis. A 18. századi magyar királykoronázások történetéhez című tanulmányában a reprezentáció és szimbolikus politika elemzésével ismerteti a 18. századi királykoronázási rendet, középpontba állítva III. Károly király 300 évvel ezelőtti, 1712. május 22-én tartott pozsonyi szertartását.

A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárában őrzött Zirci Apátsági Levéltár Kézirattárában fennmaradt latin nyelvű napló teljes szövegét közli a kötet, amely mellett a szerzetes feljegyzéseinek szemelvényes magyar nyelvű fordítása is olvasható. A fordítás Hajdú Vera, Hende Fanni és Szádoczki Bálint munkája. A Pannonhalmi Főapátsági Levéltár és a Veszprém Megyei Levéltár sorozatában az OTKA támogatásával (K 101571) közzétett kötet (Szerk. Forgó András. Pannonhalma–Veszprém, 2013. [Fontes ex Archivo Sancti Martini editi I. A Veszprém Megyei Levéltár kiadványai, 32.] 294 p.) nemcsak a szűkebb szakmai közönség számára készült, hanem a tágabb korszak, a magyar parlamentarizmus, az uralkodókoronázások és a Szent Korona története iránt érdeklődők, valamint a felsőoktatásban tanuló hallgatók is haszonnal forgathatják.

Kapcsolat

Cím

1097 Budapest
Tóth Kálmán utca 4.

Telefon

+36 1 224 6755

E-mail

tti.titkarsag@btk.mta.hu