Újabb koronázás-konferencia Pozsonyban

Hende Fanni eloadas kozben2017. június 16-án Pozsony Város Levéltára, rokon intézetünk, a Szlovák Tudományos Akadémia Történettudományi Intézete és a Szlovák Történelmi Társulat szervezésében nemzetközi koronázás-konferenciát tartottak Pozsonyban, a Prímási Palota Tükörtermében. A számos újdonságot hozó, jó hangulatú rendezvényen az MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoportját két fő, Hende Fanni és Pálffy Géza kutatócsoport-vezető képviselte. A tanácskozás meghívója itt tekinthető meg. 

 

 

 Palffy Geza eladast tartA Korunováčné slávnosti a ich význam v dejinách – tradicie, ceremónie, rituály című rendezvényen a kutatócsoport munkatársa, Hende Fanni Rendi reprezentáció a 18. századi magyar királykoronázásokon című izgalmas referátumában elsősorban a koronázásokon felavatott aranysarkantyús lovagokat és a koronázási banketteken részt vevő étekfogókat vizsgálva mutatta be a magyar politikai elitben és a koronázások szimbolikus reprezentációjában a 18. században végbemenő legfontosabb változásokat. Intézetünk tudományos tanácsadója, Pálffy Géza pedig A Szent Korona 17. századi őrzésének történetéhez: a pozsonyi Koronatorony különleges vasajtaja címmel legfőbb felségjelvényünk 1608 végén kialakított őrzési szokásrendszerébe kalauzolta el a hallgatóságot. Előadása külön felhívta a figyelmet a pozsonyi királyi vár „koronatartó helyének” szinte páratlan vasajtajára, amelyet – nem tévedés – 1620-ban Bethlen Gábor erdélyi fejedelem a koronázási jelvényekkel együtt elvitt a magyar fővárosból, ahova azonban a korona visszaadását követően 1622 nyarán a vasajtó is visszatért.

Végül a tanácskozás utolsó előadásában Marek Budaj, a pozsonyi Szlovák Nemzeti Múzeum Történelmi Múzeuma numizmatikusa – a kutatócsoport nemrég megjelent új kiadványára, a magyar uralkodókoronázásokra 1508 és 1916 között kibocsátott koronázási érmeket és zsetonokat bemutató impozáns katalógusára építve, illetve Soltész Ferenc Gábor és Tóth Csaba kutatócsoport-tagok nevében is szólva – mutatta be az éppen 300 esztendeje született Mária Terézia magyar koronázási érmeit. A pozsonyi konferencia összességében kiváló alkalom volt a Szent Korona Kutatócsoport legfrissebb tudományos kutatási eredményeinek szlovákiai megismertetésére, újabb szlovák nyelvű kiadványainak előkészítésére és tudományos kapcsolatai erősítésére.

Közelgő eseményeink

Nincsenek események

refo500-logo