Kétrészes riportfilm a "Lendület" Szent Korona Kutatócsoport vezetőjével

HistorikonA Historikon magyar történelmi hírportál kétrészes riportfilmet készített Intézetünk tudományos tanácsadójával, Pálffy Gézával, az MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetőjével az MTA Humán Tudományok Kutatóháza új épületében. A Kozelka Zsolt szerkesztő által készített, közel 40 perces interjú népszerűsítő formában, élvezetes stílusban mutatja be a nagyközönségnek a 2012-ben alakult kutatócsoport eddigi legfontosabb eredményeit és a történeti kutatások módszereit, lehetőségeit. A film első része itt, a második pedig itt tekinthető meg.

A Szent Korona Dr. Pálffy Gézával című riportfilm első részében a Lendület Kutatócsoport vezetője elsősorban családjáról, tanulmányairól, pályájáról és történészi indíttatásáról, valamint a történeti kutatások jellegéről és lehetőségeiről, végül hazai, Kárpát-medencebeli és nemzetközi beágyazottságáról és jelentőségéről beszél. Az interjú második része kifejezetten a koronakutatásokba, az elmúlt esztendők legfontosabb eredményeibe (eddigi több mint 15 kiadványuk néhány kiemelkedő érdekességébe), a koronázási jelvények és koronázóvárosaink históriájába kalauzolja el közvetlen módon a nézőt. Nevezetesen a koronázási kardtól és koronánk legkorábbi részletes, színes ábrázolásától kezdve a kereszt feltételezett 1638. évi elferdülésén és a magyar történelem részben elfeledett öt koronázóvárosán (Esztergom, Székesfehérvár, Pozsony, Sopron és Buda[pest]) át legfőbb nemzeti kincsünk külföldről történő eddig ismert tizenegy hazatéréséig 1205 és 1978 között. Ez utóbbi témát a kutatók újabban szisztematikus vizsgálat alá vették, így hamarosan erről önálló tanulmánykötet megjelenése is várható.

A riportfilmet végül a kutatócsoport nagy sikernek örvendő koronafilmjének rövid ismertetése zárja, amely a FilmEver Stúdióval együttműködésben hamarosan nyolcnyelvű DVD-változatban lát napvilágot. Mind az utóbbi, mind az újabb filmes alkotás legfőbb célja, hogy a tudományos kutatást kiemelje elefántcsonttornyából és a legfontosabb újdonságokat a modern médiumok segítségével eljuttassa az érdeklődő nagyközönség és diákság számára.

Közelgő eseményeink

Nincsenek események

refo500-logo