Megjelent a Nationalisms in Action: The Great War and Its Aftermath in East-Central Europe című kötet Pók Attila és Szarka László, intézetünk ny. tudományos tanácsadói szerkesztésében.

A Kelet-közép-európai nacionalizmusok az első világháború éveiben nevű NKFIH–OTKA kutatócsoport angol nyelvű tanulmánykötete Kelet-Közép- és Délkelet-Európa regionális sajátosságait elemzi az első világháború és az azt követő időszak alatt.

20 trianon1920 1024x683A trianoni békeszerződés demográfiai hatása – a térkép Nagy Béla munkája 

Bármelyik politikai, társadalmi és gazdasági aspektust nézzük, az első világháború hatalmas változásokat generált. Ez különösen igaz volt Kelet-Közép-Európára, mivel ebben a régióban az államhatárok és a nemzeti keretek mélyreható átalakuláson mentek keresztül az első világháború következtében, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a két világháború közötti években a világnak ezen a részén az autoriter és diktatórikus rendszerek domináltak. Ennek fényében a kötet azt igyekszik feltárni, hogy a háborús átalakulások hogyan formálták Kelet-Közép-Európa társadalmait és politikáját, valamint e folyamatok későbbi, gyakran eltérő történeti értelmezéseit.

A könyv különös figyelmet fordít arra, hogy a nagyhatalmak hogyan befolyásolták az államépítést Kelet-Közép-Európában, és hogy a háborús nacionalizmusok milyen dinamikát kölcsönöztek ennek a folyamatnak. Ez utóbbiak alternatívái is megjelennek a tanulmányokban, és hangsúlyos szerepet kapnak a háború tágabb értelemben vett – társadalmi és kulturális – következményei is.

A kötet remélhetőleg érdemben hozzájárul a nacionalizmusok kölcsönhatásairól szóló szakirodalomhoz a Nagy Háború kelet-közép-európai kialakulásának, lefolyásának és utóéletének összefüggésében. A mű szerzői hangsúlyozzák az első világháború jelentőségét a kelet-közép-európai nemzetek és társadalmak fejlődésében. Bár az első világháborút joggal tekinthetjük egész Európa és a világ történelmi választóvonalának, Kelet-Közép-Európa valószínűleg az a terület a kontinensen, ahol a legnagyobb politikai változásokat hozta, és ezáltal sajátos belső egységet kölcsönzött az egyébként sokszínű régió 20. századi történelmének.

A teljes kiadvány itt olvasható.