„A Szentszék mindenkor készséges a moszkvai kormánnyal kapcsolatba lépni” – XII. Piusz „passzív” keleti politikája címmel jelent meg Fejérdy Andrásnak, intézetünk tudományos főmunkatársának cikke a BTK Ismerettárában.

A Vatikán és a Kreml közötti kapcsolatokat illetően a szakirodalomban mindmáig nyitott kérdés, vajon a párbeszéd kibontakozását és egy megegyezés megkötését XII. Piusz pápa óvatossága és elvi kommunistaellenessége, vagy inkább a Szovjetunió elzárkózása akadályozta-e meg? Másként megfogalmazva a kérdést: beszélhetünk-e XII. Piusz pápa esetében az utódai, XXIII. János és VI. Pál pápa nevével összeforrott értelemben Ostpolitikról, vagy inkább azoknak van igazuk, akik Pacelli pápa keleti politikájának intranzigens antikommunizmusát tekintik meghatározónak?

800px nuntius pacelli und pater leiber 1929Eugenio Pacelli és P. Robert Leiber. Forrás: Wikimedia Commons

Az újonnan kutathatóvá vált szentszéki források bevonásával erre a kérdésre kereste a választ Fejérdy András a BTK Történettudományi Intézetben tarott előadásában 2023. március 21-én. A BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa előadásának összefoglalása a BTK Ismerettárában itt olvasható.