2023. június 7. és 9. között rendezték meg a Nantes-i Egyetemen a La société des diplomates. Relations entre négociateurs et relations internationales (Europe, XVIe – XXIe siècles) című nemzetközi diplomáciatörténeti konferenciát, amelyen előadást tartott Tóth Ferenc, intézetünk tudományos tanácsadója is. 

A tanácskozás témája arra irányult, hogy a kora újkortól napjainkig áttekintve milyen módokon és eszközökkel próbáltak a diplomaták egy külön testületet (corps diplomatique) kialakítani és működtetni. A konferencia nagyon változatos példákon keresztül igyekezett bemutatni a diplomaták által létrehozott helyi közösségek (société des diplomates) jellegzetességeit és hasonlóságait.

nantes tti

A Nantes-i Egyetem Tertre Campusának konferenciatermében lezajlott rendezvényen intézetünket Tóth Ferenc tudományos tanácsadó képviselte, aki 2023. június 8-án tartott előadást a konstantinápolyi francia követség 18. század első felében a magyar emigráns vezetőkkel (Thököly Imre, II. Rákóczi Ferenc és fia, Rákóczi József) és diplomatáikkal való széles körű kapcsolatrendszeréről, amelyben egyaránt jelen volt az együttműködés, az információszerzés és a kémkedés, valamint a kulturális és tudományos ismeretek közvetítése is.  

A konferencia programja itt tekinthető meg.