Az Histoire, Économie & Société egyike a legrangosabb francia történettudományi folyóiratoknak. A Sorbonne Université és a neves Armand Colin kiadó által gondozott, negyedévenként megjelenő periodika idei 2. számát Erdély 1519. századi történetének szentelték a szerkesztők. A folyóirat legfrissebb számában intézetünk munkatársainak több tanulmánya is olvasható. 

A folyóiratszám bevezetőjében Olivier Chaline és Marie-Françoise Saudraix-Vajda átfogó képet nyújt az erdélyi történelem földrajzi kereteiről, nemzetiségi és kulturális jellegzetességeiről és a történeti kutatások újabb eredményeiről a témában kevésbé tájékozott francia olvasók számára. A tematikus szám első, az erdélyi vajdai tisztség középkori történetét feldolgozó tanulmányát Neumann Tibor, intézetünk tudományos főmunkatársa és W. Kovács András jegyezték. A következő írásban a mohácsi csata utáni korszakról és az Erdélyi Fejedelemség kialakulásáról szóló összefoglalást lehet olvasni Oborni Teréz, intézetünk tudományos főmunkatársa, osztályvezetője és Fodor Pál, intézetünk kutatóprofesszora tollából. Ezután Molnár Antal, intézetünk igazgatója elemzése következik, amely a reformáció és hódoltság korabeli bonyolult és különleges magyarországi és erdélyi vallási és egyházi viszonyokat mutatja be.

Jakó Klára, intézetünk tudományos főmunkatársa szintén egy kuriozitásra hívja fel figyelmet az írásában, amely bemutatja a magyar nyelv fontos szerepét a moldvai és havasalföldi vajdák 16–17. századi levelezéseiben. Az ötödik tanulmányban Tóth Ferenc, intézetünk tudományos tanácsadója foglalja össze II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemségére és a szabadságharc bukása utáni emigrációjára vonatkozó ismereteinket. Az utolsó, Hermann Róbert által jegyzett összefoglaló írás a 18. század vége és 19. század első fele erdélyi történelmének fontosabb eseményeit mutatja be. A kötethez fontos mellékletek is kapcsolódnak: az erdélyi történelmi kronológia és bibliográfia Hámori-Nagy Zsuzsa, intézetünk tudományos munkatársa, a térképek Nagy Béla, intézetünk tudományos munkatársa, és a gondosan kiválasztott illusztrációk Kocsis Gabriella, képszerkesztő, intézetünk tudományos segédmunkatársa munkáját dicsérik. A magyar tanulmányok kiválasztását és fordítását, valamint a francia szerkesztőkkel való közös munkafolyamatokat Tóth Ferenc koordinálta.

A frissen megjelent, Erdély történetével foglalkozó különszám nemcsak nyomtatásban olvasható, hanem a kiadó honlapján, illetve a francia Cairn tudományos adatbázis honlapján digitális változatban is publikálták. Az Histoire, Économie & Société folyóiratban nem először jelent meg párizsi kollégáinkkal közös magyar történelmi különszám, hiszen 2015-ben már napvilágot látott egy – szintén hiánypótló – magyar hódoltsági történelemmel foglalkozó kiadvány is. Remélhetőleg e hagyomány folytatásaként hamarosan újabb magyar történelmi tanulmányokat felvonultató kötettel bővül majd a folyóirat nemzetközi palettája.