2024. április 2-án a Rejtélyes Történelem beszélgetéssorozat Mátyás király – valóság és legenda című telt házas rendezvényén intézetünk tudományos főmunkatársát, Horváth Richárdot kérdezte Katona Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának munkatársa.

rejtelyes tortenelem katona horvathKatona Csaba és Horváth Richárd

Hunyadi Mátyás a magyar történeti köztudat egyik legkedveltebb alakja. Amikor történelmi szereplők népszerűségét mérik Magyarországon, Mátyás király rendre a top háromban végez. Mondjuk ki, ő a magyar királyok között egy igazi „sztár”. Ugyanakkor pont emiatt: mindent tudni vélünk vele kapcsolatosan, már-már közeli ismerősként szemléljük őt, és vannak, akik szinte szakrális személyként beszélnek róla. Emellett a filmek és az irodalmi alkotások, sőt a politikai szándékok is befolyásolhatják a megítélését.

Vajon a „közvélekedés” milyen viszonyban van a magyar középkorkutatás eddig elért eredményeivel? A kérdésre adható lehetséges válaszról és a téma érdekességeiről a Várkert Bazár Testőrpalotájában beszélgetett Horváth Richárd és Katona Csaba.