2023. március 20-án intézetünk és a Magyar Unitárius Egyház társszervezésében bemutatták Újlaki-Nagy Réka Christians or Jews? Early Transylvanian Sabbatarianism (1580–1621) című könyvét a Budapesti Unitárius Egyházközség főépületében.

Az angol nyelvű monográfia a göttingeni Vandenhoeck&Ruprecht kiadó Refo500 Academic Studies című sorozatának nyolcvanhetedik kötete. A kerekasztal-beszélgetésként lezajlott bemutató résztvevője volt Koltai Kornélia hebraista, Kiss Endre filozófus, Balázs Mihály irodalomtörténész, Molnár Antal, intézetünk igazgatója és a szerző, Újlaki-Nagy Réka. A beszélgetést Ács Pál, intézetünk tudományos tanácsadója moderálta.

szombatossag konyvbemutato

Molnár Antal, Koltai Kornélia, Ács Pál, Balázs Mihály, Kiss Endre és Újlaki-Nagy Réka.
Fotók: Szabó Mátyás, Soós Judit, Czire Szabolcs/Budapesti Unitárius Egyházközség Facebook

A beszélgetésben hangsúlyos részt kapott az erdélyi szombatosság elhelyezése a kora újkori európai eszme- és reformációtörténetben, azon belül is kifejezetten a radikális reformáció kontextusára és az erdélyi társadalmi, politikai viszonyokra tértek ki a résztvevők. A zsidóság és/vagy kereszténység témáját feszegetve a beszélgetők kiemelték a könyv érzékeny viszonyulását a vallási kategorizáláshoz.

Elhangzott, hogy a források töredékes voltát szem előtt tartva a szerző lemondott a történeti narratíva írásának vágyáról. Ehelyett a fennmaradt, főként teológiai tartalmú szövegekhez közel lépve figyelme az egész könyvön keresztül arra irányult, hogy a szombatosok kereszténységhez vagy zsidósághoz való közeledését, kötődésük alapjait a közösség belső szempontjait figyelembe véve vizsgálja.

szombatossag konyvbemutato3Fotók: Szabó Mátyás, Soós Judit, Czire Szabolcs/Budapesti Unitárius Egyházközség Facebook 

Az egyes fejezetek más-más módszerrel – ahogy Koltai Kornélia fogalmazott –, „posztmodern” módon mutatják be a korai szombatosok írásértelmezését, tanait és vallási gyakorlatait, illetve a magukról és másokról kialakított képet, a szombatosok identitásának formálódását.

Az épületbejárással és szombatos ételkóstolóval összekötött est folyamán a közönség megtekinthette Erdélyi Lajos újságíró-fotográfus Bözödújfalun, a „szombatos Jeruzsálemben” készült képeiből kiállított válogatást. A rendezvényen köszöntőt mondott Czire Szabolcs főlelkész. Erdélyi Lajosról és az épületről pedig az unitárius egyház főgondnoka, Elekes Botond mesélt a hallgatóságnak.

szombatossag konyvbemutato2Czire Szabolcs, Elekes Botond. Fotók: Szabó Mátyás, Soós Judit, Czire Szabolcs/Budapesti Unitárius Egyházközség Facebook és Szőts-Rajkó Kinga/BTK

 A kötet megrendelhető többek között a kiadótól, a Bookline-on vagy az Amazonon.