2023. március 27-én Pécsett a Tudásközpontban mutatták be a munkatársaink, Türk Attila és Varga Szabolcs által szerkesztett Mohács szimfónia – Tanulmányok a mohácsi csatával kapcsolatos kutatások eredményeiből című kötetet, amelyet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem támogatásával a Martin Opitz kiadó jelentetett meg.

A program elején Bertók Gábor, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket, és beszélt a kötet előzményeiről. Ezt követően Gőzsy Zoltán, az MNL Baranya Megyei Levéltár igazgatója és Szabó Máté, a BTK Régészeti Intézetének tudományos munkatársa beszélgetett Varga Szabolcs szerkesztővel a kötetről.

A kötetben több tudományág képviselői (muzeológus, hadtörténész, térinformatikus, etnográfus, irodalomtörténész, geográfus és történész) álltak össze, és ki-ki a saját szakterületéről készített egy-egy tanulmányt. A kötetben olvashatunk a kora újkori európai klímáról, Bodrog vármegye középkori úthálózatáról stb., és ahogyan a kötet méltatói megjegyezték, mindegyik fontos referenciapontja lesz a későbbi kutatásoknak. A fő szerkesztői cél az volt, hogy a különböző párhuzamosan futó kutatások egy kötetben jelenjenek meg, ezzel metszetet adva a vizsgálódások pillanatnyi irányairól és állapotáról. A tervek szerint a Martin Opitz kiadóval és más tudományos műhelyekkel karöltve 2026-ig évente születik majd meg egy-egy új kötet a legfrissebb tudományos eredményekkel. A bölcsészettudomány ezzel tudja támogatni a jelenleg is zajló tömegsírfeltárások antropológiai és régészeti munkáit, illetve azt, hogy 2026-ban az elesett áldozatokat végre méltó módon el lehessen temetni.

A bemutatóról készült felvétel itt érhető el: