2023. április 18-án a BTK Történettudományi Intézetben mutatták be munkatársunk, Benei Bernadett A magyar krónika Árpád-kori szakaszának latin nyelve című kötetét, amely az intézet Magyar Történelmi Emlékek – Értekezések sorozatában jelent meg.

A rendezvényen a megjelenteket Oborni Teréz, a BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa köszöntötte, majd bemutatta a szerzőt.

img 20230418 150326 btk

Ezt követően Körmendi Tamás, az ELTE BTK Történelem Segédtudományai Tanszékének tanszékvezetője, habilitált egyetemi docense ismertette a kiadványt. Mint elmondta, a magyar medievisztika százötven éves adósságát törlesztette ez a kötet nyelvészeti elemzéseivel. A szerző jól argumentált állításaival igazolja Kristó Gyula 1994-ben megfogalmazott, lexikai-stilisztikai vizsgálatokra alapozott megállapítását, miszerint a krónikaszerkesztmény Árpád-kori szakaszának ma ismert szövege a 13. század elején újabb átszerkesztésen esett át, egységes fogalmazatú munka, szerzője egy nyugat-európai egyetemre járt, feltehetően a ciszterci rendhez köthető szerzetes, akinek nemcsak szóhasználata, de latinsága is rokonságot mutat Anonymusszal.

beneibernadett tti

A kötet minden eddiginél pontosabb képet rajzol a magyar Krónika Árpád-kori szövegegységeinek nyelvezetéről, nyelvi rétegeiről és stílusáról, ezzel pedig a lehető legpontosabb filológiai segítséget nyújtja a kútfő történeti értékeléséhez.

A mű kiadását az MTA Könyv- és Folyóirat-kiadó Bizottsága támogatta.