2024. január 25-án került sor az Ellenszélben. A településpolitika és a falvak a kommunista diktatúra évtizedeiben című kötet bemutatójára, amely a HUN-REN BTK és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága közös kiadásában, Horváth Gergely Krisztián szerkesztésében 2022-ben jelent meg a Magyar vidék a 20. században című sorozat 9. darabjaként.

A Budapesti Építészeti Központ FUGA könyvesboltjában megrendezett eseményen a tizenöt tanulmányt tartalmazó könyvet Hajdú Zoltán geográfus, a HUN-REN KRTK Regionális Kutatások Intézete tudományos tanácsadója és Wettstein Domonkos építész, a BME Urbanisztika Tanszék adjunktusa mutatták be.

ellenszelben konyvbemutato1Ö. Kovács József, Horváth Gergely Krisztián, Hajdú Zoltán és Wettstein Domonkos. Fotó: Bognár Szabina

A két előadó saját tudományterülete nézőpontjából értékelte a második világháborút követő évtizedek településpolitikájának történészi interpretációit. Előadásában Hajdú Zoltán a területi tervezésben a háború előtti folyamatokkal való kontinuitás kutatásának fontosságát emelte ki, míg Wettstein Domonkos azt, hogy a kötet hozzájárulhat az építészettörténetben az 1945 utáni időszakra nézve uralkodó, összességében pozitív tartalmú modernitásparadigma önreflexív kritikájához is.  Mindketten hangsúlyozták a további kutatások fontosságát is, különös tekintettel a területi tervezés nemzetközi folyamatainak összehasonlító vizsgálatára. 

A kötetről bővebb információ itt olvasható.