IMG 1607A tavalyi budapesti konferenciát követően 2016. szeptember 29.–október 1. között Prágában rendezték meg a Premodern Diplomats Network éves ülését. Intézetünket Kármán Gábor és Mihalik Béla tudományos munkatársak képviselték, illetve a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa, Cziráki Zsuzsanna vett még részt a konferencián. A háromnapos rendezvényt a prágai Clam-Gallas palotában tartották, amelyet Johann Wenzel von Gallas gróf, londoni majd római császári követ építtetett. A Splendid Encounters V. konferenciát idén a pardubicei egyetemen működő, Jiří Kubes által vezetett kutatócsoport és Prága Város Levéltára szervezte. A diplomáciatörténeti konferencia programja itt érhető el. 

A konferencia első napján Cziráki Zsuzsanna The Mid-seventeenth centuy Career Way of a Resident Ambassador at the Ottoman Porte címmel tartotta meg előadását, amelyben Simon Reniger császári rezidens példáján keresztül azt vizsgálta, hogy a német-római császárok konstantinápolyi képviselői előtt milyen karrierlehetőség állt, és hogy kiválasztásuk milyen szempontok alapján történt. Rámutatott arra is, hogy Reniger esetében különösen nagy súllyal esett latba a korábbi rezidenshez, Johann Rudolf Schmidhez fűzödő szoros kliensi viszonya.

A második napon Mihalik Béla tartott előadást "I never arrive home before eleven…" The Life of Nuncio Andrea Santacroce in Vienna (1696–1700) címmel. A bécsi nunciusnak a bátyjához írt levelei alapján azt vizsgálta, hogy milyen volt egy diplomata hétköznapja és napi tevékenysége a 17. század végi császárvárosban. Ennek keretében a nuncius étkezési szokásait, lakhatási gondjait és betegségeit mutatta be, összehasonlítva ezeket a Santacroce római és korábbi varsói tartózkodásának tapasztalataival.

A harmadik napon Kármán Gábor az első szekció levezető elnöke volt, amelynek központi témája a 17. századi orosz diplomácia volt. Az utolsó szekcióban Intézetünk munkatársa The Diplomats of the Transylvanian Principality in the Mid-Seventeenth Century: An Attempt for a Prosopography címmel tartott előadást. Bethlen Gábor és a két Rákóczi György korszakát vizsgálva az erdélyi követek személyi állományát vizsgálta. Rámutatott, hogy a legfontosabb konstantinápolyi követségen a legfontosabb szerepet Bethlennek az Oszmán Birodalomban töltött emigrációjából kikerülő társai vitték, míg nyugati diplomáciájában főként külföldiekre támaszkodott. Ettől különbözött a két Rákóczi korszaka, bár apa és fia között is megfigyelhetőek voltak különbségek. A Béccsel való kapcsolattartásban pedig fontos szerepet töltöttek be a Rákócziak magyarországi birtokainak igazgatásában résztvevő tisztségviselők.

A Premodern Diplomats Network következő, immár hatodik alkalommal megrendezésre kerülő konferenciája várhatóan 2017 szeptemberében lesz Lisszabonban.