Az Ukrainian Association for Jewsih Studies 2023. március 27. és 28. között Lvivben „Jews of East-Central Europe After the Catastrophe” címmel szervezett nemzetközi konferenciát, amelyen Stark Tamás személyesen, Huhák Heléna online vett részt.  

Stark Tamás, intézetünk tudományos főmunkatársa a konferenciát megnyitó előadásában a holokausztot túlélő magyar és román zsidóság sorsát hasonlította össze. Elsősorban arra a kérdésre kereste a választ, hogy a túlélők mi alapján dönttettek arról, hogy szülőföldjükön maradnak-e, vagy máshol keresnek új hazát.

A történelmi jelentőségű tanácskozásra a háború által sújtott Ukrajnában került sor. A tizennyolc, túlnyomóan külföldi előadó közül személyesen Stark Tamáson kívül egy francia, egy lengyel és két ukrán kutató vett részt. Az online bekapcsolódó előadók között volt az intézet Washington DC-ben tartózkodó tudományos munkatársa, Huhák Heléna is, aki a deportálást túlélők naplóiról beszélt.

A részletes program itt elérhető. 

Bár Lvivet viszonylag kevés támadás érte, a hibrid konferenciát a biztonság kedvéért a Center for Urban History épületének a pincéjében tartották. A különleges környezetben előfordultak áramkimaradások, de ezek nem szakították meg a tanácskozást, mert ilyenkor – ahogyan más ukrán városokban, úgy Lvivben is – helyi generátorok lépnek működésbe. 

Stark Tamás kiemelte, a konferencia szervezői és a jelen lévő ukrán kollégák többször is megköszönték, hogy ebben a nehéz időszakban meg lehetett tartani a tanácskozást, és több kutató is személyesen részt tudott venni rajta. A Lvivben élők – mint munkatársunknak elmondták – igyekeznek fenntartani a „normális” életet. Az utcák forgalmasak, az éttermek és a kávéházak zsúfoltak, és telt házzal működik a helyi Opera is. De itt is jelen van a háború, amelyre a városból származó elesett katonáknak a főtéren kitett képei és az előttük tisztelgő járókelők arckifejezése is utal.