Koloh Gábor, intézetünk tudományos munkatársa előadást tartott a Göteborgi Egyetemen, Svédországban 2023. április 12. és 15. között megrendezett 14. Európai Társadalomtudomány-történeti Konferencián (14th European Social Science History Conference, ESSHC).

A nagyszabású konferenciasorozat – a koronavírus-járvány miatt többször elhalasztott – tizennegyedik konferenciáját öt év szünet után rendezték meg. Az előadók száma meghaladta az ezerkétszáz főt, akik hatvanegy országból érkeztek. A párhuzamosan futó húsz-huszonhárom panel a társadalomtörténet legkülönbözőbb vetületeivel foglalkozó témakörökből való előadásokból állt.

Koloh Gábor Clergy Mobility in Central Hungary in the Interwar Period címmel a Changing Patterns in Upper Social Strata Families in Central Europe (19th to Mid-20th Centuries) panelban tartotta meg előadását a két világháború között a Dunamelléki Református Egyházkerületben szolgáló református lelkészekről.

gothenburg2

Mint elhangzott, a 18. század végétől fokozatosan megváltozott az egyházak normatív szerepe. Ezt bizonyítja, hogy a Habsburg Birodalomban a felvilágosult abszolutizmus rendelkezései megfosztották az egyházi bíráskodást a testi fenyítés alkalmazásának jogkörétől. A közösség lelki életének felügyelete és a közösség rendjének fenntartása azonban továbbra is a helyi egyház feladata maradt.

Az előadás három fő hipotézise közül az első a református lelkészi pálya 19. század végétől megfigyelhető presztízsvesztésének kimutatása volt. A második hipotézis arra vonatkozott, hogy bár a pálya presztízse csökkent, a két világháború közötti időszakra a lelkészek száma egy ideig újra növekedett. A harmadik szerint pedig a két világháború idején szocializálódott lelkészek két csoportra váltak: egyrészt a lelkészi-tanítói családban szocializálódottakéra, másrészt pedig a nem értelmiségi hátterűekre. A származási különbség tehát a szakma azonossága ellenére is komolyan hatott a társadalmi mobilitásra.

A konferencia programja itt elérhető.

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont részéről jelen volt a konferencián Balogh Balázs főigazgató, a BTK Néprajztudományi Intézetének igazgatója és Fülemile Ágnes, a BTK Néprajztudományi Intézet Történeti Néprajzi Osztályának vezetője is. Folk Fans and Rock Fans. Youth, Cultural Alternatives, Resilience, and Grassroots Resistance in Socialist Hungary című előadásuk a városkutatási előadás-sorozaton belüli Exploring Everyday Life and Experiences of Urban Space in the Nineteenth and Twentieth Centuries panelban hangzott el.

Az előadásról bővebben a BTK Néprajztudományi Intézet oldalán olvashatnak.