Intézetünk tudományos munkatársa, Bara Péter 2023. július 4-én előadást tartott Leedsben, az International Medieval Congress keretében. A konferencia a középkorkutatók hagyományos találkozója, amelyen ebben az évben több mint 2000 előadó vett részt.

leeds international medieval congress 2023Kép: leeds.ac.uk 

Bara Péter a Bécsi Egyetem Releven ERC projektjével együttműködve, a mobilitás témájában adott elő az eseményen. A panel résztvevői a 11–12. századra koncentráltak: beszéltek a mobilitásnak a Magyar Királyság kiépülésében és politikájában betöltött szerepéről, illetve a 11. századi bizánci püspökök utazásairól.

map barapeter2

Bara Péter a görög–latin fordítók és utazásaik kapcsolatát vizsgálta. Előadásában amellett érvelt, hogy a nyugati fordítók dél-itáliai és keleti, főképpen Konstantinápolyba irányuló utazásaik nélkül nem született volna meg az a kb. 200 új szöveg, amelyek alapvető hatást gyakoroltak a latin nyugat eszmetörténetére. Kiemelte, hogy a fordítók egyéb szakmai és életkeretekben éltek (jogász, diplomata, szerzetes, a bizánci császári adminisztráció tagja), és ez adta a hátteret a fordítói munkához, amely csak életük egy szeletét jelentette. A fordítók specifikus görög–latin nyelvtudásaikban különböztek kortásaiktól, mely igen ritka tudásnak számított a középkorban