A Pannonhalmi Főapátság szeptember 22-én harmadízben rendezett nemzetközi ökumenikus konferenciát. A monostor temploma felszentelésének 800 éves jubileuma kezdetén a „Keresd a békét, és járj utána!” mottóval megrendezett tanácskozáson részt vett Molnár Antal, intézetünk igazgatója, tudományos tanácsadója is.

Fotó: Magyar Kurír

A konferencián először a házigazda, Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát köszöntötte az egybegyűlteket, majd Michael Wallace Banach memphisi címzetes érsek, Magyarország apostoli nunciusa felolvasta Ferenc pápa személyes üzenetét. Ezután köszöntőt mondott Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerületének püspöke, a zsinat lelkészi elnöke, Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanára, illetve Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A köszöntőket követően Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka tartott beszédet, amelyben emlékeztetett: Ferenc pápával együtt küzdenek azért, hogy felhívják a figyelmet a társadalmi, az ökológiai válságra, és arra, hogy mindez elsősorban a leggyengébbeket, legszegényebbeket érinti.

okomenikus pannonhalma3Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka. Fotó: Magyar Kurír

A konferencia délelőtti szekciója, amelyen Martos Levente Balázs esztergom-budapesti segédpüspök elnökölt, Antoine Kambanda ruandai bíboros, kigali érsek beszédével folytatódott, aki Mindannyian az Atya egyetlen családjának a tagjai vagyunk címmel tartott előadást. A délelőtt másik előadója Merész béke. Párbeszéd emberek és vallások között című beszédével Cesare Zucconi, a Sant’Egidio közösség főtitkára volt. 

A konferencián részt vett Erdő Péter bíboros, prímás; Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke; Udvardy György veszprémi érsek; Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita; Székely János szombathelyi megyéspüspök; Varga László kaposvári megyéspüspök; Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök; Varga Lajos váci segédpüspök; Tóth Tamás, az MKPK titkára; valamint Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára.

okomenikus pannonhalma2Fotó: Magyar Kurír

A kötetbemutatók után a konferencia délutáni szekciójában, amelyet Fabiny Tamás vezetett, Samuel Lauras OCSO Nový Dvůr-i apátot és Peter John McGregor teológust követően Molnár Antal DSc, a Pápai Történettudományi Bizottság tagja, HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos főigazgató-helyettese, a HUN-REN BTK Történettudományi Intézet igazgatója Vallásháború és vallásbéke a kora újkori Európában: a felekezeti konfliktusok történeti tapasztalata címmel tartott előadást.

Mint elmondta: „Az ókori egyiptomiaktól vagy az ószövetségi zsidóságtól a középkor és a kora újkor háborúin át egészen az iszlám fundamentalizmusig szinte közhelyszámba megy, hogy a vallások a háborúk legfőbb kiváltó okai között foglalnak helyet. Ez a közhely olyannyira beleívódott a gondolkodásunkba, hogy a 19–20. századi valláskritika és vallásellenesség argumentációjának egyik legfontosabb elemévé váltak a vallás nevében elkövetett háborús barbárság és erőszak történeti példái. Ugyanakkor a vallás és háború közötti szoros kapcsolat egy tökéletes paradoxon, sőt képtelenség is, hiszen a tételes vallások tanításával, annak lényegével ellentétes az erőszak, az emberi életek tömeges elpusztítása.

okomenikus pannonhalma5Molnár Antal előadása. Fotó: Magyar Kurír

Molnár Antal rámutatott: „a vallás és a háború összekapcsolódása ugyan végigvonul a történelmen, de lényegében egy folyamatos abúzus volt, amelyet a történelmi szereplők elkövettek a vallással, jelen esetben a kereszténységgel szemben. Mégpedig olyan módon, hogy éppen a mindenkori legerősebb identitásképző tényezőt (vagyis a 18. századig a vallást) használták fel a bellum iustum igazolására. Ezzel logikailag koherens rendszerben tudták ugyan indokolni a háborús konfliktusok jogszerűségét, ezzel együtt viszont hosszú távon lerombolták a vallási tanítás hitelességét és az egyházi intézményekbe vetett bizalmat.”  E tétel alátámasztására a kutató a 16–17. századi vallásháborúkat elemezte, elsősorban a harmincéves háborút. 

Az előadó leszögezte: „a kora újkor háborúi, még a klasszikusan vallásháborúnak tekintett konfliktusok is, belső vagy nemzetközi hatalommegosztásról szóltak. A vallási indokok felhasználása magától értetődő volt, de ezeket a pragmatikus politikai érdekek egyre erőteljesebben háttérbe szorították.” Molnár Antal kifejtette: „a felekezeti szempont sohasem mehetett a nyilvánvaló politikai érdek rovására, ez utóbbi primátusa minden uralkodónál, így a császárnál és a pápánál is nyilvánvaló volt.”

„A neves olasz történész, Paolo Prodi a pápaság kettős természetét az egy testben két lélek metaforával írta le. A római pápa egyszerre volt az egyetemes kereszténység feje és egy közép-itáliai középhatalom, az Egyházi Állam uralkodója. A vallásháborúk betetőzésének tekintett harmincéves háborúban valamennyi résztvevő fél számára – a pápasággal az élen – a vallási és a politikai érvek közül egyértelműen ez utóbbiak voltak a döntőek.” Az előadó ugyanakkor megállapította: „az európai hatalmi rendszerben való marginalizálódás hosszú távon mégiscsak hozzásegítette a Pápaságot, hogy kettős (világi és spirituális vezető) természetük közül döntően ez utóbbi felé mozduljanak el, és a háború szorgalmazása helyett a 20. század világégései idején a római pápák bizonyultak és bizonyulnak ma is a béke legelszántabb híveinek.”

okomenikus pannonhalma4Molnár Antal előadása. Fotó: Magyar Kurír

Molnár Antal után Visky András író, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem egyetemi oktatója adott elő, amelyet egy kerekasztal-beszélgetés követett Fekete Károly tiszántúli református püspök, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem egyetemi tanára, Samuel Lauras OCSO Nový Dvůr-i apát, Peter John McGregor teológus, Johannes Oeldemann, a Johann Adam Möhler-Intézet igazgatója, valamint Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök részvételével. A beszélgetést Görföl Tibor főszerkesztő, Pécsi Tudományegyetem docense moderálta.

A konferenciáról részletes beszámoló a Magyar Kurír oldalán itt és itt olvasható.

Fotók: Magyar Kurír. Lambert Attila, Hirling Bálint, Merényi Zita

A közvetítés a YoutTube-on itt látható: