Intézetünk kutatói – Romsics Gergely tudományos főmunkatárs és László Szabolcs tudományos munkatárs – részt vettek a 2023. szeptember 15-én megrendezett Amerika-képek a 20. századi Magyarországon című konferencián.

Az esemény a Politikatörténeti Intézet, a CEU Democracy Institute és a Politikatörténeti Alapítvány szervezésében jött létre.

img 20230831 181925 1024x538

Romsics Gergely Országimázs és konszolidáció: Magyar vita a Horthy-korszak első éveiről az Egyesült Államokban című előadásában a húszas évek elején az Egyesült Államokban kirobbant Magyarország-vita diplomáciai vonatkozásait tárta fel. A vitában a Károlyi Mihály-féle emigráció és a konszolidáció útjára lépett bethleni Magyarország félhivatalos képviselői versengtek befolyásos amerikai lobbicsoportok szimpátiájáért. Romsics Gergely elemzése szerint az akkori magyar politikai spektrum különböző szegmensei felismerték, a külpolitikai kezdeményezéseknek immár fontos tényezője a társadalmak megszólítása is. Ezért ez az epizód joggal tekinthető az amerikai magyar public diplomacy első fejezetének.

László Szabolcs Magyar írók Iowában: A Nemzetközi Íróprogramban résztvevők Amerika-képe a hetvenes években című előadásában az Iowa Cityben 1967 óta évente megrendezett Nemzetközi Íróprogramon (International Writing Program) részvevő magyar írók útleírásait elemezte. Az Íróprogramban 1970 és 1990 között huszonkét magyarországi író vett részt, többek között olyan ismert szerzők, mint Karinthy Ferenc, Szabó Magda, Orbán Ottó vagy Nemes Nagy Ágnes. László előadásában bemutatta, hogy az Íróprogram miként illeszkedett bele a korszak amerikai és magyar hidegháborús kultúrdiplomáciai stratégiájába – és hogy ez a keretezés miként befolyásolta a magyar írók különböző műfajokban (útikönyv, regény, napló, tárca) megjelenő Amerika-ábrázolásait.