Intézetünk munkatársai, Benei Bernadett, Jarmalov Rezső és Tóth Gergely már sok éve dolgoznak együtt Bél Mátyás (1684–1749) Notitia Hungariae novae című országleírásának kiadásán; kiadványsorozatuknak idén jött ki a hetedik kötete. Ugyancsak idén alapították meg a Bél Mátyás Neolatin Műhelyt, amelynek célja a 18. századi latin nyelvű tudományos irodalom kutatása, kiadása, fordítása. A kutatócsoporthoz külső tagként csatlakoztak a kiadványsorozat további munkatársai, Gőzsy Zoltán (Pécsi Tudományegyetem) és Tóth Péter (Miskolci Egyetem), valamint Sánta Sára, illetve Kis Iván doktoranduszhallgató (Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar). A Műhely tagjai közül közül Benei Bernadett, Jarmalov Rezső, Kis Iván és Tóth Gergely idén részt vettek és előadást tartottak Sodalitates quondam et nunc [Tudóstársaságok egykor és most] címmel megrendezett VI. Neolatin Konferencián Szegeden, 2023. november 9-én.  

A HUN-REN BTK Irodalomtudományi Intézet Reneszánsz osztálya és a Szegedi Tudományegyetem Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszéke szervezésében megvalósuló konferencia programja itt olvasható. 

A Bél Mátyás Neolatin Műhely tagjai a VI. Neolatin Konferencián. Fotó: Molnár Annamária

Tóth Gergely programadó előadásában (A 18. századi latin nyelvű tudományos irodalom kutatásának helyzete napjainkban) először bemutatta a kutatócsoportot, majd arról beszélt, hogy a 18. századi latin nyelvű irodalom kutatásában hol mutatkoznak nagyobb hiányok, vagyis mely szerzők, illetve művek esetében lehet mellőzöttségről, elfeledettségről beszélni. A korabeli történetírás mellett kitért egyebek mellett a történeti segédtudományok (oklevéltan, pecséttan, genealógia stb.) 18. századi művelőire is; jelezte, hogy egész tudományágak feldolgozása várat magára, már ami genezisüket, illetve kezdeti fejlődésüket illeti. Hangsúlyozta, hogy a honi neolatin literatúra kutatói nem hagyhatják figyelmen kívül a latin nyelvű természettudományos irodalmat sem, mivel az sok tekintetben kötődik még az antik szerzőkhöz, tekintélyekhez, s ezáltal a humanista műveltség- és tudományeszményhez.

Tóth Gergely előadása. Fotó: Molnár Annamária

Jarmalov Rezső I. (Anjou) Károly háromszori megkoronázása – Egy zűrzavaros időszak bemutatása Otrokocsi Fóris Ferenc tollából címmel tartott előadást. A referátumban az előadó bemutatta a 14. század első évtizedének magyarországi eseményeit a jeles konvertita tudós, Otrokocsi Fóris Ferenc (16481718) szemszögéből, aki Historia Ecclesiastica Hungarorum című, kéziratban maradt művében elsősorban egyháztörténeti szempontból tekintette át a magyar históriát. Jarmalov Rezső elsőként sorra vette Otrokocsi Fóris főbb forrásait, majd összevetette a kéziratot a más historikusok (Bonfini, Thuróczy, Timon) által írtakkal, végezetül Otrokocsi eredményeit szembesítette a kutatás jelenlegi álláspontjával. Az előadásból kiderült, hogy Otrokocsi egyháztörténetének eme fejezetéhez olyan kútfőket használt, amelyek elmélyült történészi tudásra, tájékozottságra és éleslátásra vallanak, továbbá olyan megállapításokat tett, amelyek a mai napig megállják helyüket nemcsak az egyházi, hanem a világi eseménytörténet tekintetében is.

Jarmalov Rezső előadása. Fotó: Molnár Annamária

Benei Bernadett előadásában ismertette a jezsuita történész, Timon Sámuel (16751736) Epitome Chronologia Rerum Hungaricarum című művének külföldi és hazai előzményeit. (Előadásának címe: Chronologia nova Hungariae nascitur: Timon Sámuel Epitoméjának előzményei volt). Az előadó kifejtette: bár a történeti kronológiának több hazai művelője akadt korábban (pl. Benczédi Székely István, Sigler Mihály, Szentiványi Márton stb.), a 16­­17. századi szerzőket kevésbé foglalkoztatták az eseményeket kiváltó tényezők, megelégedtek az események puszta ismertetésével. A források, adatok gyűjtését Timon tanára, Szentiványi Márton is elkezdte, viszont az oklevelek tudatos felhasználása ha még nem is nagy számban Timon Sámuel történeti műveiben érhető tetten. Ezzel Timon megtette az első lépést a forrásritikára és széles forrásbázisra épülő eruditus történetírás felé, amely a 18. század második felében, Pray György, Katona István, Kaprinai István munkásságában teljesedik ki.

benei bBenei Bernadett előadása. Fotó: Molnár Annamária

Kis Iván a 18. század második felének jeles jezsuita történésze, Kaprinai István Hungaria diplomatica temporibus Mathiae de Hunyad regis Hungariae című művét mutatta be. Előadásában foglalkozott a szerző történetírói módszereivel, forráshasználatával, valamint forráskezelésével, kitérve a mű előzményeire, illetve tágabb kontextusára. Ennek során bizonyította: Kaprinai István műve nemcsak tökéletesen illeszkedik a században megszülető kritikai történetírás folyamatába, de a korszak szerves fejlődését maga is előmozdította, különösen azzal, hogy okleveleket és misszilis leveleket is nagy mennyiségben használt a Hunyadi-kor eseménytörténetének rekonstruálásához. 

kis ivanKis Iván előadása. Fotó: Molnár Annamária

A Bél Mátyás Neolatin Műhely tagjai nemrég részt vettek a Jezsuita – Pray – Kódex című tudományos konferencián, amelyről itt írtunk.

További képek a HUN-REN BTK Irodalomtudományi Intézet oldalán itt elérhetők. 

A VI. Neolatin Konferencián a Humanista Kánonok és Identitások Kutatócsoport is részt vett, erről a beszámoló itt olvasható.