2023. november 23–25. között A török–magyar kapcsolatok múltja, jelene és jövője címmel rendezett nemzetközi tudományos konferenciát a nyugat-törökországi Muğla Sıtkı Koçman Egyetemen működő Török–magyar akadémiai és tudományos együttműködések kutatóintézete (TÜMACAM).

A program megnyitóján részt vett és beszédet mondott Melek Çolak, a TÜMACAM vezetője, Mátis Viktor, Magyarország ankarai nagykövete, Muğla tartomány kormányzója, İdris Akbıyık, az egyetem rektora, Turhan Kaçar, illetve a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ, Isztambul képviseletében Kovács Gergő igazgatóhelyettes.  

 fodorgabor torokorszag tti3  fodorgabor torokorszag tti2

 

A HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet képviseletében Fodor Gábor tudományos munkatárs, a Turkológiai kutatócsoport vezetője tartott előadást egy, az első világháború során az Isztambuli Régészeti Múzeumnak magyar közvetítéssel visszajutott antik szoborfejről. Fodor Gábor emellett a konferencia szervező- és tudományos bizottságának is a tagja volt.

fodorgabor torokorszag tti

A kétnapos, több mint 40 magyar és török kutatót felvonultató programon olyan, a két nép közös történelmében fontos témák kerültek terítékre, mint a magyar és a török nép őstörténete, az oszmán hódoltság kora, vagy a 19–20. századi és a jelen politikai kapcsolatai. A sikeres rendezvény kiváló felvezetője volt a hivatalosan 2023. december 18-én elinduló magyar–török kulturális évadnak, mely során mindkét ország 100–100 kulturális programot valósít meg a másik országban.

A konferencia honlapja itt érhető el.