A Svájci Nemzeti Tudományos Alapítvány (SNFS) által támogatott Rockefeller Fellows as Heralds of Globalization című négyéves kutatóprogram Genfi Egyetemen 2023. november 23–25-én megrendezett zárókonferenciáján meghívott előadóként vett részt intézetünk tudományos főmunkatársa, Scheibner Tamás.

Refugees and Global Elites: Rockefeller Fellows and Grantees in Times of Crisis címmel megtartott előadása azokra az 1956-os magyar menekült diákokra és értelmiségiekre összpontosított, akik Rockefeller-ösztöndíjban részesültek. A juttatások többségét diákok kapták tanulmányaik folytatására, sokszor éveken keresztül, míg a Hungarian Refugee Program Rockefeller-ösztöndíjában már befutott kutatók, professzorok és orvosok részesülhettek. Közülük sokan sikeres karriert futottak be az Egyesült Államokban és máshol, esetenként jelentősen befolyásolva a nemzetközi politikai folyamatokat. A globális rendszerre másként is hatott a menekülthullám. A magyar menekültek mentése ugyanis számottevő hatást gyakorolt a Rockefeller és a Ford Alapítvány európai tevékenységére az 1960-as években, ismét felkeltette az érdeklődést Kelet- és Közép-Európa iránt, amely nagy jelentőségre tett szert a globális világrendben. A menekültek által közvetített új információk a régióról és a kiszélesedő regionális hálózat segített az alapítványoknak újjáteremteni azokat a kapcsolatokat, amelyek az 1950-es évek elején, a sztálinizmus idején megszakadtak. A kormányhivatalokkal és az INGO-kkal (nemzetközi nem kormányzati szervezetekkel) való együttműködésük is kibővült, ami még jobban beágyazta az alapítványt abba a globális elitbe, amelynek létrejöttében maga is közreműködött.

kepernyokep 2023 11 28 142632

Az előadást követő kerekasztal-beszélgetés során Scheibner Tamás Justine Faure (Lille), Pascale Laborier (Paris-Nanterre) és Béla Kapossy (UNIL) társaságában a kutatók válsághelyzetben való támogatásának történeti és ma is releváns kihívásairól, körülményeiről cserélt eszmét, illetve azokról a nehézségekről is szó esett, amelyeket az elitcsoportok adatvezérelt feltárása jelent a kutatók számára. A konferenciát Thomas David, Yi-Tang Lin, Davide Rodogno, Pierre-Yves Saunier és Ludovic Tournès szervezte.

Az American Foundations’ Fellowship Programs: Transnational Circulations of Elites, Knowledge and Practices (20-21st Centuries) című rendezvény meghívója itt látható.