A HUN-REN–PPKE Barokk Irodalom és Lelkiség Kutatócsoport 2024. január 18-án a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen Előadások a ferences rend történetéből címmel konferenciát rendezett, amelyen előadást tartott intézetünk igazgatója, Molnár Antal is. 


„Ismeretlen forrás a moldvai katolikusok 17. századi történetéhez: Bartolomeo Bassetti OFMConv Speculum ordinis című kézirata (1642)” című előadásában Molnár Antal elmondta, hogy a moldvai katolicizmus 17. századi történetének kutatásában régóta ismert, hogy az olasz konventuális minorita misszionáriusok 1642-ben Kutnár városában egy zsinatot hívtak össze annak érdekében, hogy híveik egyházfegyelmét és szertartásrendjét egységesítsék, valamint közelítsék a Trienti Zsinat előírásaihoz és a katolikus megújulás normáihoz. A zsinatot összehívó Bartolomeo Bassetti minorita misszionárius összeállított egy kéziratot Speculum ordinis címmel, amely tartalmazta a zsinat határozatait és egy moldvai rituálé szövegét, azzal a céllal, hogy a Propaganda Fide Kongregáció nyomdájában kinyomtassák.

A kézirat létéről más forrásokból a kutatás már a 20. század első felében is tudott, de a kutatók erőfeszítései a fellelésére hasztalannak bizonyultak. 1989-ben a kézirat váratlanul előkerült a Propaganda Fide Levéltárában, a fénymásolata alapján Benda Kálmán és Kenéz Győző kezdték meg a kiadásra történő előkészítését. Tervük végül meghiúsult, a kézirat továbbra is kiadatlan maradt, sőt, az eredeti példány azóta ismét eltűnt, a kongregáció levéltárában a felkutatására tett próbálkozások eredménytelenek voltak.

Az előadó a fénymásolat alapján sajtó alá rendezte a kéziratot, és a vonatkozó kiadatlan missziós levelek kíséretében 2024-ben a Történettudományok Pápai Bizottságának könyvsorozatában teszi közzé bevezető tanulmány kíséretében.  Az előadás ennek a kalandos sorsú kéziratnak a történetét, jelentőségét és tanulságait mutatta be a moldvai katolicizmus történetében.

barokk irodalom es lelkiseg kutatocsoport2

A rendezvényről további fotók a HUN-REN–PPKE Barokk Irodalom és Lelkiség Kutatócsoport Facebook oldalán láthatók. 

A konferencia teljes programja, a meghívó és a rezümék letölthetők. 

A HUN-REN–PPKE Barokk Irodalom és Lelkiség Kutatócsoportról bővebb információ itt elérhető. 

A PPKE honlapján a részletes beszámoló itt olvasható.