Az École Française de Rome, az Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne, valamint a Fribourgi Egyetem szervezésében, a francia Agence nationale de la Recherche által támogatott GLOBALVAT kutatási projekt keretében 2024-ben egy három állomásból felépülő konferenciasorozat vizsgálja a katolicizmus és antikommunizmus kapcsolatát XII. Piusz pápasága alatt.

2024. január 18-án, a rendezvénysorozat első, római állomásán Fejérdy András, intézetünk tudományos főmunkatársa és igazgatóhelyettese, Des prêtres crypto-communistes? Le Saint-Siège et le mouvement sacerdotal pour la paix című előadásában az immár kutathatóvá vált szentszéki levéltárak dokumentumaira támaszkodva arra a kérdésre kereste a választ, miként lépett fel Róma az 1950 után Magyarországon, Lengyelországban és Csehszlovákiában létrehozott papi békemozgalmakkal szemben.

2024 globalvat

A békemozgalmakhoz kötődő hetilapok és publikációk 1955. évi indexre tétele folyamatát és hátterét elemezve amellett érvelt, hogy a periodikumok elítélése egyúttal maguknak a papi békemozgalmaknak, illetve azok vezetőinek közvetett elítélését is jelentette. Rámutatott egyúttal, hogy a közvetett elítélés választása mögött részben az a félelem állt, hogy a békepapi mozgalom vezetőinek nyílt kiközösítése tovább ronthatná az üldözött egyházak helyzetét. Összességében tehát a békemozgalommal szembeni fellépés nem egy intranzigens, hanem sokkal inkább egy elvi szempontokat is érvényesítő, de alapvetően pragmatikus szentszéki magatartásról tanúskodik XII. Piusz pápasága alatt.

A konferenciaciklus programja itt érhető el.