2024 januárjában intézetünk munkatársa, Kármán Gábor előadást tartott Bécsben az Osztrák Tudományos Akadémiának a Habsburg Monarchia és a Balkán-térség kutatásával foglalkozó intézete szervezésében, majd a Grazi Egyetem Történettudományi Intézetének meghívására Grazban. 


Bécsben, az Institut für die Erforschung der Habsburgermonarchie und des Balkanraumes rendezvénysorozatának soron következő előadásán, a Kisállami diplomácia az Oszmán Birodalom és a keresztény Európa határvidékén című referátumában Kármán Gábor a tavaly indult, European Research Council által támogatott kutatócsoportjának munkálatait ismertette, különös tekintettel arra, hogy az összehasonlító vizsgálatok milyen sok esetben igényelnek új fogalmi kereteket a nemzeti historiográfiák köreiben már feltárt jelenségek értelmezéséhez.  

   smart

Fotók: Cziráki Zsuzsanna 

Három nappal később Kármán Gábor a Grazi Egyetemen vett részt az ottani Történettudományi Intézet által szervezett Birodalmi attitűd válságidőszakokban: egy struktúranalitikus műhelybeszélgetés című rendezvényen. Az Oszmán Birodalom vazallusállamai: A rendszer és válságai című előadásában a SMALLST kutatócsoport munkálataira építve elemezte a vazallus államok és az Oszmán Birodalom viszonyát, különösen a katonai együttműködés terén. Ennek keretben figyelmet szentelt nemcsak azoknak az eseteknek, amikor az oszmán vazallusoknak kellett támogatniuk a szultán hadi vállalkozásait, de azoknak is, amikor vazallus fejedelmek saját politikai törekvéseik támogatására tudták megnyerni a nagyhatalmat, hogy mozgósítsa a határmenti tartományokat és vazallusállamokat is magában foglaló védelmi rendszerét. Végül számba vette azokat az eseteket (különös tekintettel a Krími Kánságra), amikor a vazallusállamok maguk is más államalakulatok feletti dominancia kialakítására törekedtek, és bizonyos mértékben birodalmi attitűdöt mutattak külkapcsolataikban.