Intézetünkben tartott előadást 2023. szeptember 26-án Leslie Waters, a University of Texas at El Paso professzora nemrég megjelent, Borders on the Move: Territorial Change and Ethnic Cleansing in the Hungarian-Slovak Borderlands, 1938–1948 című könyvéről.

leslie waters

Kutatásában Waters professzor azt vizsgálta, hogy a második világháború idején a magyar–szlovák határvidéken a határ- és rendszerváltozások milyen módon hatottak a különböző helyi közösségekre. A csehszlovák–magyar határ 1938-as és 1945-ös újrarajzolásának hatásait elemezve könyve azt mutatja be, hogy a többszörös szuverenitásváltozások miatt a határvidék lakói miként éltek transznacionális életet, beleértve a nemzeti törvények, bürokráciák, államnyelvek, gazdaságpolitikák, valamint a politikai és nemzeti lojalitás normáinak többféle rendszerében való eligazodást.

leslie waters2

Leslie Waters ugyanakkor a főszerkesztője a Hungarian Studies Review című, nemzetközileg lektorált periodikának, amely a legjelentősebb, magyar történelemre fókuszáló amerikai szakmai lap; továbbá elnöke a Hungarian Studies Association szakmai szervezetnek.