2024. január 16-án Bara Péter Tamás, intézetünk tudományos munkatársa a 11. század végi bizánci püspökökről tartott előadást a Münsteri Egyetemen. Az esemény keretét a Bizánci és Újgörög Intézet által szervezett Byzantios című kutatószeminárium adta, amelyen az egyetem graduális hallgatói és oktatói vesznek részt.


Bara Péter Tamás célja az volt, hogy betekintést adjon egy 11. század végi bizánci püspök kapcsolati hálójába, a téma illusztrálására pedig Leó, Chalkédón metropolitája esetét használta. Leó nem tekinthető mindennapi egyházfinak, mivel a konstantinápolyi pátriárkával és a bizánci uralkodóval is szembekerült egy hosszadalmas vita keretében. I. Alexios Komnénos (u. 1081–1118) egyházi és monasztikus intézmények kincstárait, dísztárgyait és ikonjait kobozta el, hogy a dél-itáliai normannok ellen vezetett hadjáratában fizetést adhasson a zsoldosainak. Leó a regnáló pátriárka majd az uralkodó ellen támadt, vádjainak alapjául az egyház integritásának sérülését, illetve az elkobozott és pénzzé olvasztott kegytárgyak szent voltát hozta fel.

A Münsteri Egyetem. Fotó: Judith Kraft. Forrás: WWU Münster - Münster University Facebook

Az előadó kiemelte, hogy az ikonok témája köré szövődő vita sokkal szerteágazóbb társadalmi beágyazódottsággal rendelkezett, mint a kutatás azt eddig bemutatta. A történész amellett érvelt, hogy Leó metropolitaként pátriárkai szerepet gyakorolt, és rámutatott arra, hogy a császári család női ágával szoros viszonyt ápolt. Emellett az is kiderült, hogy feltehetően az Alexios trónralépésével háttérbe szorult korábbi elit tagjai támogatták Leó tevékenységét, sőt feltehetően ők voltak azok, akikkel együtt felkelést szőtt a császár ellen, ami azonban hamarabb kiderült, minthogy az uralkodó élete valóban veszélybe került volna. Bara Péter Tamás azt is hangsúlyozta, hogy feltehetően a metropolita kör és a szerzetesek is Leó támogatói közé sorolhatók.