A Lengyel Történelmi Társulat Krakkói Tagozata és a Jagelló Egyetem Történelemtudományi Kara 2001-ben két díjat alapított – egy Fődíjat (Nagroda Główna) és egy Tisztelet Díjat (Nagroda Honorowa) –, amelyet minden év decemberében egy-egy történésznek ítélnek oda.

A Fődíjat az adott évben a legjobb közép-európai témájú történelmi szakkönyv szerzőjének adják, a Tisztelet Díjjal pedig általában a díjazott teljes addigi munkásságát ismerik el.  

A kuratórium 2023-ban intézetünk tudományos munkatársának, Mitrovits Miklósnak ítélte a Henryk Wereszyckiről és Wacław Felczakról (a Jagelló Egyetem egykori történészprofesszorairól) elnevezett Tisztelet Díjat (Nagroda Honorowa im. Wacława Felczaka i Henryka Wereszyckiego), a közelmúlt lengyel–magyar történelmét érintő tudományos munkássága elismeréseként, különös tekintettel a Zakazane kontakty. Współpraca opozycji polskiej i węgierskiej 1976–1989 című könyvére (magyarul: Tiltott kapcsolat. A magyar–lengyel ellenzéki együttműködés, 1976–1989. Budapest. Jaffa Kiadó, 2020), amely Szymon Brzeziński fordításában jelent meg tavaly.

A díjat korábban egyetlen magyar, Kovács István kapta meg, illetve olyan nemzetközileg elismert történészek, mint Jerzy Kłoczowski, Jaroszlav Hricak, Piotr Wandycz, Maciej Górny és Michael G. Müller.