Nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását az akadémiai kutatóintézetek helyzetével kapcsolatosan számos intézmény, testület, szervezet határon innen és túl egyaránt, amit ezúton is nagyon köszönünk! A szolidaritási nyilatkozatok ide kattintva érhetőek el.

Elhunyt Sipos Péter

SPFájdalommal tudatjuk, hogy elhunyt az MTA BTK Történettudományi Intézet nyugalmazott munkatársa, Sipos Péter. 1935-ben született, az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerzett történelem és magyar szakos tanári oklevelet. 1962-től ösztöndíjas aspiráns volt az MTA Történettudományi Intézetében. 1966–1991 között a Párttörténeti Intézet (1990-től Politikatörténeti Intézet) munkatársa, majd tudományos tanácsadója.

1991-2007 között az MTA Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója volt, fő kutatási területe a 20. századi magyar és egyetemes történelem volt. 1979-től 2012-ig szerkesztette a História 20. századi rovatát. Tagja volt az MTA Történettudományi Bizottságának és a Századok szerkesztőbizottságának. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán 1986-ban címzetes docensi, 1993-ban címzetes egyetemi tanári kinevezést nyert. A Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Karán 2003-ban nevezték ki egyetemi tanárrá. Temetéséről később intézkednek.

 

Közelgő eseményeink

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata