Nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását az akadémiai kutatóintézetek helyzetével kapcsolatosan számos intézény, testület, szervezet határon innen és túl egyaránt, amit ezúton is nagyon köszönünk! A szolidaritási nyilatkozatok ide kattintva érhetőek el.

Bara Péter Tamás előadása Bécsben

BaraIntézetünk fiatal kutatója, Bara Péter Tamás a Bécsi Egyetem Latin Tanszékén tartott előadást Cerbanus Cerbano: Life and Works címmel. Az előadás a Hagiographie címmel megrendezett workshopon hangzott el, amelyre Danuta Shanzer, a tanszék vezetőjének szervezésében került sor. A műhelyelőadások az egyiptomi szerzetesség 10. századi korai angol forrásokban fellehető recepciójáról, a walesi nyelvi környzetben létrejött latin nyelvű hagiográfia jellegéről, valamint a szentek ereklyéinek nyugat-európai kultuszáról szóltak.

Bara Péter előadásában Cerbanusnak, a 12. századi Magyar Királyságba vetődött velencei származású papnak életútját és műveit tekintette át. Cerbanus a 12. századi Európa teológiai irodalmának úttörője, aki magas szinten ültette át bizánci gondolkodók műveit görögből latin nyelvre. Bara Péter előadása első felében rámutatott az általa Troyes-ban felfedezett új Cerbanus kézirat fontosságára, amely révén a bizánci egyházatyák gondolatai a Párizsban kibontakozó új teológia, valamint a születőben lévő ciszterci rend eszméire gyakorolhattak hatást. Az előadás második felében Cerbanust, mint a velencei egyházi élet központi figuráját mutatta be, aki fontos szerepet játszott abban, hogy a chiosi Isidoros ereklyéi Velencébe kerüljenek.

 

 
 
 
 

Közelgő eseményeink

Isabella Jagiellon, Queen of Hungary (1519–1559)
Cs, febr. 28. 09:00
P, márc. 1.

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata