2023. szeptember 21. és 22. között rendezte meg Skopjéban a Macedón Tudományos Akadémia Történettudományi Intézete és a skopjei Szent Cirill és Metód Tudományegyetem az Európa és Macedónia: eszmék, folyamatok és történelmi hősök című nemzetközi konferenciáját.

A tanácskozáson a helyi macedón és albán történészek mellett elsősorban Kelet-Európából érkeztek előadók. Intézetünket Hornyák Árpád és Csaplár-Degovics Krisztián tudományos főmunkatársak képviselték, akik a Macedón–Magyar Mobilitási Projekt keretében végzett kutatásaik eredményeiről számoltak be előadásaikban.

skopje tti

Hornyák Árpád Involvement of Hungary in the assassination in Marseille 1934 című előadásában a balkáni és magyar szálait göngyölítette fel az 1934-es marseille-i merényletnek, amely során meggyilkolták az I. Sándor jugoszláv királyt és Louis Barthou francia külügyminisztert. Csaplár-Degovics Krisztián Social Conflicts In The Sanjak Of Skopje 1900–1911 című előadásában pedig egy publikálatan osztrák levéltári forrásokon alapuló kutatás eredményeit foglalta össze, amely a skopjei szandzsák területén vizsgálta a „mindennapi erőszak” jelenségét az Oszmán Birodalom utolsó évtizedeiben.

A rendezvény alkalmat adott arra is, hogy munkatársaink meglátogassák a mobilitási projekt helyi társszervezetét, a Dragi Giorgiev történész-igazgató vezette Történettudományi Intézetet.